Maghreb-unionen er et økonomisk og politisk fellesskap mellom de fem nordafrikanske statene Algerie, Libya, Marokko, Mauritania og Tunisia. Unionen ble etablert 10. juni 1988.

Intensjonen var å ha et fellesmarked innen år 2000, men flere politiske saker har skilt medlemslandene, og statene har vært innbyrdes uenige om mye av grunnlaget for unionen, som dermed ikke har fungert tilfredsstillende. Det er inngått og ratifisert i alt fem samarbeidsavtaler på feltene jordbruk, investeringer og skatt, samt passasjer- og varetransport. En rekke andre avtaler er inngått, men ennå ikke ratifisert av av alle de fem landene som deltar i unionen.

Politisk har Marokko og Tunisia støttet fredsprosessen mellom Israel og Palestina, og Marokko og Mauritania har etablert diplomatiske forbindelser med Israel, mens Libya har gått mot. Algerie, Marokko og Mauritania har vært uenige om statusen for Vest-Sahara. Også på det økonomiske feltet fører landene ulik politikk. Det har innnenfor rammen av unionen bare vært avholdt seks toppmøter. Det siste toppmøtet fant sted i 1994.

Sekretariatet for Magreb-unionen er i Rabat og generalsekretær for unionen er Taieb Baccouche fra Tunisia.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.