Nunavut, territorium i Canada som grenser til Manitoba i sør, Northwest Territories i vest og omfatter de fleste av øyene i nord og i Hudson Bay.

Nunavut omfatter regionene Kitikmeot, Kivalliq (Keewatin) og Qikiqtaaluk (Baffin), til sammen 1 994 000 kvadratkilometer med 30 000 innbyggere (2005), én person per 70 km2.

Hovedstaden er Iqaluit (tidligere Frobisher Bay) med 7740 innbyggere (2016). Nunavut ble opprettet 1. april 1999.

Arealet omfatter hovedsakelig arktisk tundra. Den sørvestligste delen inngår i det subarktiske barskogbeltet. Isbreer finnes på de fjellrike øyene Baffin, Devon og Ellesmere. Høyeste punkt er Barbeau Peak på Ellesmere Island. Fastlandet har mange elver og innsjøer.

Befolkningen er fordelt på 26 bosettinger. Inuitene teller 85 prosent av befolkningen, noe som utgjør halvparten av Canadas inuiter. Disse danner grunnlaget for territoriets kultur. Foruten engelsk og fransk er inuktitut og inuinaqton offisielle språk. Befolkningen er Canadas yngste med en gjennomsnittsalder på 22 år, og den er i rask vekst.

Fangst er viktigste lokale næringsaktivitet fulgt av produksjon av kunsthåndverk. Største arbeidsgiver er de føderale, territoriale og kommunale myndighetene. Det planlegges utnyttelse av Nunavuts rike mineralressurser som inkluderer diamanter, gull, uedle metaller, olje og gass. Også fiskeriene og turismen planlegges videre utbygd. Territoriet mangler helt veier, og samferdselen er helt avhengig av flytransport. Havnekapasiteten og veiforbindelse med resten av Canada søkes utbygd med hjelp av føderale midler.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.