Saskatchewan, provins i Canada, den midtre av landets tre prærieprovinser, mellom Alberta i vest og Manitoba i øst; 651 036 km2 (hvorav 591 670 km2 er landareal og resten innsjøer) med 998 200 innb. (2006). Hovedstad: Regina.

De sørlige deler av Saskatchewan utgjør en fortsettelse av det sentrale sletteområdet (Great Plains) i USA, et svakt bølgende landskap beliggende 500–1000 moh. Lengst sørvest stiger landet til 1392 moh. i Cypress Hills. Den nordlige delen er lavere, rik på innsjøer og dekket av barskog. Saskatchewan River drenerer de sørligere deler av provinsen, i nord renner elven Churchill mot Hudson Bay. Klimaet er utpreget kontinentalt.

Rundt 40 % er av britisk avstamning, dessuten finnes større etniske grupper av ukrainere, tyskere og franskmenn. Innvandringen skjedde hovedsakelig i tiden mellom 1900–30, og så tidlig som 1931 hadde provinsen 920 000 innbyggere, nesten like mange som i dag. Grunnet stor utflytting øker folketallet i dag svært langsomt. I forhold til arealet er Saslatchewan svært tynt befolket, og bosetningen er konsentrert til de sørlige delene hvor man også finner de største byene; hovedstaden Regina og universitetsbyen Saskatoon. 15 % av innbyggerne indentifiserer seg som tilhørende urbefolkningen; hvorav vel 90 000 som nordamerikanske indianere og 48 000 som métis (2006).

Saskatchewan har tradisjonelt vært en jordbruksprovins med bl.a. over halvparten av Canadas hveteproduksjon. I tillegg dyrkes havre, bygg, rug og linfrø. Jordbrukslandet omfatter 162 988 km2, hvilket omfatter mer enn 1/3 av Canadas totale dyrkbare areal. Jordbruket hemmes dog av at området er frostfritt kun 3–4 måneder i året. Storfe- og svineholdet er omfattende; pelsdyroppdrett i de nordligere områdene. Av mineralforekomster finnes i sør olje og naturgass; lenger nord pottaske, sink, kobber og sølv; lengst i nord uran. Saskatchewan er en av verdens ledende produsenter av uran og verdens ledende produsent av pottaske. Industrien i byene Regina og Saskatoon omfatter petroleumsraffinering, jern- og stålverk, metall-, maskinvare- og kjemisk industri m.m.; for øvrig dominerer skog- og næringsmiddelindustri.

Saskatchewan har hovedvei- og jernbaneforbindelse til Edmonton, Calgary og Vancouver i vest, og til Winnipeg, Ottawa og Montreal i øst. Flyplass i Regina og Saskatoon.

Saskatchewan ble innlemmet i Hudson Bay Company's landområde 1670, og tilhørte Northwest Territories fra 1869 til det 1905 fikk status som egen provins. Canadian Pacific Railway (ferdig 1886) åpnet for immigrasjon til Saskatchewans sørlige deler.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.