Manchester - England

Manchester (Storbritannia). Great Northern Square. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Manchester (bysentrum) av /NTB Scanpix ※. Gjengitt med tillatelse

Manchester, by i Storbritannia, Nordvest-England, i det historiske området Lancashire, ligger ved elven Irwell vest for The Pennines; 394 300 innb. (2002). Utgjør kjernen i konurbasjonen eller byregionen Greater Manchester med 2,2 mill. innb.

Faktaboks

Uttale
mˈæntʃəstə

Manchester Ship Canal gjør det mulig for havgående skip å gå helt opp til byen fra Merseys munningsvik ved Liverpool. Stor havn. Manchesters internasjonale lufthavn ligger ved Ringway 16 km sør for sentrum. I 1992 fikk Manchester et nytt transportsystem, Metrolink.

Næringsliv

Manchester vokste opp som sentrum for verdens viktigste bomullsindustridistrikter, men det er nå få fabrikker i selve byen. Manchester er i større grad blitt et handels- og servicesenter med betydelig bank- og finansvirksomhet. Viktigste industribransjer er nå maskin-, næringsmiddel- og tekstil- og konfeksjonsindustri. Tungindustrien er særlig konsentrert til strøkene langs Manchester Ship Canal, bl.a. til Irlam (oljeraffinerier), Salford, Stretford og Trafford (maskinindustri) sørvest for selve Manchester, og til East Manchester. Bomullsindustrien, som nesten helt er forsvunnet siden 1960-årene, var hovedsakelig lokalisert nærmere The Pennines, bl.a. i Bolton, Bury og Rochdale i nord, og i Oldham, Ashton-under-Lyme og Stockton øst for byen.

Offentlige institusjoner, kultur m.m

Manchester er sete for Manchester-universitetet (grunnlagt 1851) og teknisk høyskole (1956). Universitetet i Salford (1896) ligger utenfor byen, men innenfor storbyområdet Greater Manchester. Det finnes en rekke museer, biblioteker og andre samlinger, bl.a. John Ryland University Library, et av de mest verdifulle bibliotekene i verden, City Art gallery med stor kunstsamling og Whitworth Art Gallery som tilhører universitetet. Hallé-orkesteret i Manchester, som ble grunnlagt 1857, hører til de fremste i Storbritannia. I Salford (utenfor bygrensen) ligger også Imperial War Museum North (arkitekt: Daniel Liebeskind) åpnet i 2002. Samme år åpnet også museet Urbis (arkitekt: Ian Simpson), et museum om livet i en rekke byer omkring i verden. Manchester var fra begynnelsen av 1800-tallet hjemsted for den såkalte Manchester-skolen eller Manchester-liberalismen (mot statsinngrep i næringslivet). Den veldige frihandelshallen (1874) ble ødelagt under den annen verdenskrig, da Manchester led store skader, men er senere gjenreist i redusert skikkelse.

Bybeskrivelse

Bl.a. fordi Manchester har søkt om å få arrangere olympiske sommerleker (først for 1996 og senere for år 2000), har byen i senere år vært gjenstand for en betydelig oppussing og fornyelse, bl.a. er deler av havneområdet fullstendig ombygd eller renovert. Det er også bygd flere idretts- og rekreasjonsanlegg. I forbindelse med Samveldelekene 2002 ble det bygd en ny stadion med plass til 38 000 tilskuere. Denne skal senere være hjemmebane for fotballklubben Manchester City. Fotballaget Manchester United spiller sine på Old Trafford, som ligger i Stretford utenfor bygrensen. Manchester er en ung by, og har relativt få historiske minnesmerker av betydning. Blant byens severdigheter kan nevnes katedralen fra 1400-tallet, rådhuset fra 1877 og børsen fra 1869 (utvidet 1921).

Historikk

Manchester vokste opp på stedet for det romerske fort Mancunium og fikk byrettigheter 1301. Ull- og linindustri oppstod på 1300-tallet og fikk senere et sterkt oppsving ved innvandring av nederlandske vevere. Bomull ble innført første gang 1641, og Manchester forsynte i slutten av 1800-tallet nesten hele Vest-Europa med bomullstøy. Innføringen av spinnemaskinen grunnfestet stillingen til Manchester, som hadde fordelene av vannkraft (senere rike kulleier), bløtt vann og fuktig klima. Folketallet var 1801 75 000, 1851 303 000, 1901 544 000, 1931 766 000 og 1961 662 000. I 1960-årene ble Manchester rammet av den generelle tilbakegangen i Nord-Englands industri, med høy arbeidsløshet og synkende folketall som resultat. Deler av sentrum ble for øvrig ødelagt ved et bombeattentat utført av provisoriske IRA i 1996. Det er siden investert store beløp i å gjenoppbygge og forbedre bysentret.

Kommentarer (1)

skrev Richard Harper

Jeg skriver som Mancunian. "Stratford" burde være "Stretford".Artikkelen blander sammen City of Manchester med andre deler av Greater Manchester. University of Salford and Imperial War Museum er i Salford. Manchester United spiller på Old Trafford, som er i Stretford. Der er også Old Trafford, hjem til Lancashire County Cricket Club og en av banene hvor England spiller landskamper. Free Trade Hall er nå (tror jeg) et hotell og Hallé Orchestra spiller i den nye Bridgewater Hall. Jeg tror dere burde sjekke om Manchester Ship Canal er fremdeles i drift. Mange av dockene er nå en del av et kulturområde med IWM og Lowry Art Gallery.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg