Rochdale

Artikkelstart

Rochdale er en by og et delområde i storbyfylket Greater Manchester i Storbritannia, England. Byen hadde 107 926 innbyggere ved folketellingen i 2011, mens hele delområdet hadde 211 699 innbyggere og et areal på 57 kvadratkilometer.

Faktaboks

Uttale
rˈåtʃdeil

Rochdale ligger der elvene Spodden og Roch møtes og vokste fram som et markedssenter i middelalderen. På 1700- og 1800-tallet ble Rochdale viktig for bomullsproduksjon med vekt på tekstiler til industrielt bruk. Rochdale Canal ble anlagt som en lokal transportåre, og byen fikk bystatus fra 1888. Tekstilindustrien er i dag så godt som forsvunnet, men byen har blitt hjemsted for teknologibaserte bedrifter og oppstartsbedrifter. Kingsway Business Park har blitt en ramme for mange og store virksomheter, blant annet takket være gode transportforbindelser til Leeds, Liverpool og Manchester.

I Rochdale ble den første kooperative handelsforening The Rochdale Equitable Pioneers Society stiftet i 1844 av 28 lokale vevere som hadde sett seg lei på dyre og dårlige matvarer. Foreningen var forløperen til en rekke kooperative bevegelser i hele verden, blant annet Kooperasjonen i Norge, i dag kjent som Coop.

Rochdale har et praktfullt historisk rådhus som ble bygget i 1866–1871, kunst- og kulturarvssenteret Touchstones Rochdale, samt flere parker og rekreasjonsfasiliteter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg