Salford

Artikkelstart

Salford er en by og en bykommune i Storbritannia, England, i Lancashire fylke, skilt fra Manchester ved elven Irwell. Byen hadde 103 886 innbyggere ved folketellingen i 2011, mens bykommunen hadde 233 933 innbyggere og et areal på 97 kvadratkilometer. Salford inngår i Greater Manchester byområde.

Faktaboks

Uttale
sˈå:lfəd

Økonomi og næringsliv

Havnen i Salford er en del av Manchesters, og de største dokkene ligger her. Den tidligere betydelige tekstilindustrien medførte betydelig arbeidsledighet da den avtok og mellom 1965 og 1991 mistet byen om lag en tredjedel av alle arbeidsplassene. I dag erstattet med en mer differensiert industristruktur, innføring av ny teknologi og nye arbeidsplasser, blant annet forårsaket av at investeringer har konsentrert seg i det sørøstlige England og London. I dag utgjør offentlige arbeidsplasser en fjerdedel, handelsnæringen en femtedel og industrien om lag en tidel. University of Salford ble grunnlagt i 1896, fikk universitetsstatus i 1967 og har nær 20 000 studenter årlig.

Historie

Flamske vevere etablerte seg i Salford på 1300-tallet, og byen utviklet seg som et viktig senter for tekstilindustrien. Senere ble den også et betydelig sentrum for gruvedrift og tungindustri, og fikk økende betydning etter åpningen av Manchester Ship Canal.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg