Samveldelekene

Logo
Av .

Artikkelstart

Samveldelekene er et idrettsarrangement etter mønster av de olympiske leker, åpent for medlemsland i Samveldet. (Akkurat som i fotball stiller England, Skottland, Wales og Nord-Irland med separate lag.)

Faktaboks

Også kjent som
The Commonwealth Games

Samveldelekene ble arrangert for første gang i 1930 i Hamilton i Canada, som British Empire Games. Siden har lekene blitt arrangert hvert fjerde år unntatt i 1942 og 1946. Det engelske navnet på Samveldelekene er Commonwealth Games.

Konkurranseprogrammet varierer, men friidrett og svømming er obligatoriske idretter. Beste nasjoner har vært Australia, England og Canada. De 20. samveldeleker ble arrangert i 2014 i Glasgow, de 21. var i Gold Coast, Australia i 2018.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (2)

skrev Odd Arve Manum

Etter planene skal lekene i 2010 arrangeres i Delhi, India og lekene i 2014 i Glasgow, Skottlandhttp://www.commonwealthgames.com/

skrev Jonas Jørstad

Det er ikke nødvendig, men man kunne kanskje ta inn en setning som: "England, Skottland, Wales og Nord-Irland stiller med separate tropper i alle idretter i Samveldelekene." (Som i fotball - men forskjellig fra OL. som det sammenlignes med her.)

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg