Faktaboks

Magdalenahjem

Magdalenastiftelse, Magdalena-asyl

Uttale
magdalˈenahjem
Magdalenahjem
Livet ved Magdalenahjemmene var strengt regulert, og det var lange arbeidsdager, gjerne 12–13 timer. Magdalenahjemmet på Grini, der en gruppe kvinner arbeider med rulling, stryking og bretting av tøy. Foto fra tidlig på 1900-tallet.
Av .
Magdalenahjem

Måltidene ved Magdalenahjemmene var strengt regulert. Fra Magdalenahjemmet på Grini, tidlig 1900-tall.

Av /Nasjonalbiblioteket.

Magdalenahjem var institusjoner som hadde som mål å hjelpe prostituerte kvinner ut av prostitusjon. Institusjonen ble etablert i Norge i siste halvdel av 1800-tallet, etter modell av tilsvarende institusjoner i utlandet. Magdalenahjemmene skulle være hjem for de prostituerte kvinnene, der de skulle lære seg å jobbe og få innføring i sunne familieverdier, slik at de kunne være godt rustet om de en gang selv skulle stifte familie.

Navnet Magdalenahjem henspiller på den syndige kvinnen det fortelles om i Lukasevangeliet, som ofte identifiseres med Maria Magdalena.

Historie

Magdalenahjemmenes internasjonale historie kan trolig trekkes tilbake til 1200-tallet, da det ble opprettet hjem i Frankrike for prostituerte som ønsket å endre sin livsførsel. Snart kom også en egen orden, Magdalenes, med klostre blant annet i Marseilles og Paris. På 1700- og 1800-tallet var Magdalenahjem relativt hyppige fenomener på kontinentet og i Storbritannia. De prostituerte kom for å bo der, og fikk arbeidstrening innenfor husstell og håndarbeid. Oppholdet varte som regel i to år, og når de flyttet ut, fikk de med seg en bibel og en bønnebok, i tillegg til penger som de hadde tjent på å arbeide på hjemmet.

I Norge

I Norge ble det første Magdalenahjemmet stiftet i Christiania i 1859, under navnet Husflidsskole. Den relativt nyetablerte indremisjonsbevegelsen i byen, anført av Gisle Johnson (1822–1894) deltok sentralt i opprettelsen og driften av hovedstadens første Magdalenahjem. Indremisjonens teologi, der bot, omvendelse og fromhetsøvelser var viktig, var en drivkraft for det sosiale arbeidet blant byens prostituerte. Snart kom også Magdalenahjem i andre norske byer, som i Bergen og Trondheim. Også her var indremisjonsforeningene viktige for opprettelse og drift, og Magdalenahjemmene må derfor ses som en del av Indremisjonens filantropiske program.

Som ved Magdalenahjemmene i utlandet skulle de norske prostituerte bo på hjemmene, og ha et ønske om å komme seg bort fra sine tidligere liv. Det var bestyreren ved hvert enkelt hjem som bestemte hvem som fikk plass på hjemmet, og de prostituerte måtte selv ta steget for å be om opptak. Dermed tok oppholdet ved Magdalenahjemmet utgangspunkt i frivillighet; kvinnene måtte selv ha et ønske om forbedring.

Livet ved Magdalenahjemmene var strengt regulert. Beboerne måtte gi fra seg klærne sine, og utelukkende gå med klær som de fikk på hjemmet. De skulle heller ikke snakke om fortiden, og ikke bevege seg utenfor hjemmets områder. Det var lange arbeidsdager, gjerne 12–13 timer, og måltider foregikk til strengt regulerte tider. I løpet av arbeidsdagen var det også lagt inn pauser der de fikk undervisning. Pausene var også fylt med religiøst innhold: med andakt, salmesang og bønn. Beboerne hadde lite fritid, kun et par timer etter arbeid hver ettermiddag, som skulle brukes til lesing av oppbyggelige bøker, til å oppholde seg i hjemmenes hager og lignende. Slik ble de tidligere prostituerte oppdratt til et liv som var nyttig for samfunnet, i tråd med det som var protestantiske normer.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Furre, Berge, Soga om Lars Oftedal. (Oslo: Det Norske Samlaget, 1990).
  • Schiøtz, Aina, Prostitusjonen i Christiania 1870-1900. Hovedfagsoppgave. (Oslo: Universitetet i Oslo, 1977).
  • Solum, Joachim, «Fra Faldne Kvinder til Dyktige Piger…” En studie av redningshjem for prostituerte kvinner i Norge i siste halvdel av det nittende århundre. Masteroppgave. (Oslo: Universitetet i Oslo, 2011).

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg