Sjiraff ved Nairobi
Sjiraff i Nairobi nasjonalpark med Nairobi by i bakgrunnen. Ingen andre steder i verden har et sånt mangfold av ville dyr så tett på en travel storby.

Flodhester. En flodhestku med to kalver på bredden av Mara-elven i Kenya. – Tvillingfødsler hos flodhest er sjelden; som regel får hunnen kun én unge. Men unger fra tidligere kull kan følge moren og yngre søsken.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Elefanter. Afrikansk elefant i Kenya.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Kenya i Øst-Afrika er et land med rikt dyreliv, og det er derfor et av de mest populære safarilandene i Afrika. Her er det en rekke kjente nasjonalparker og reservater, som Amboseli, Meru, Tsavo og Maasai Mara.

Savanne

Kenya har vidstrakte savanner. Her lever alle de kjente «safaridyrene» i Afrika. Det rikeste viltomtådet er uten tvil Maasai Mara som går over i Serengeti i Tanzania. I perioden juli til september/oktober kommer rundt 1,4 millioner gnu til Maasai Mara for å beite på de frodige savannene. Under denne vandringen krysser dyrene Mara River, og mange blir tatt av rovdyr og/eller nilkrokodiller.

Den store tettheten av gnu, men også andre antiloper og gressetere, gjør at Maasai Mara også har stor bestand av store rovdyr. Det er mer enn 30 antilopearter, med impala, thomsongaselle, grantgaselle, topiantilope som de mest kjente. I tillegg er sebra også et populært byttedyr, blant annet for løve. De andre kjente rovdyrene er leopard, gepard og hyene. Av andre arter på savannen forekommer elefant og sjiraff. Blant primater er det først og fremst savannebavian og vervetapen som forekommer på savannen.

Fuglelivet på savannen er også rikt. Her lever verdens største fugl, slettestrutsen, samt mange rovfuglarter, som ulike ørner og ikke minst sekretærfuglen. Det er flere gribbearter som rensker opp i restene etter døde dyr som blir liggende igjen på savannen etter rovdyrene.

Krypdyrfaunaen omfatter gekkoer, kameleoner, agamer, varaner, skinker, pytoner og giftslanger som kobraer, mambaer og puffaddere. Gresshopper, termitter og maur preger insektlivet på savannen. Tsetseflue og malariamygg er en permanent helsetrussel.

Elver og vann

I Riftdalen sentralt i Kenya er det mange fuglerike innsjøer. Noen av dem har store forekomster av dvergflamingoer, men også pelikaner, storker, rikser, krontraner, hegrer, ender og vadefugler. Blant de mest kjente innsjøene er Lake Nakuru, Lake Naivasha og Lake Baringo. En annen karakterart i disse sjøene er den vakre flodørnen. I elver og vann er et også nilkrodiller og flodhest. Tilapia-artene i cichlidefamilien danner grunnlag for store lokale fiskerier.

Fjell

Kenya har også flere høyfjellsområder, blant annet Mount Elgon, Mount Kenya og Mount Kilimanjaro som deles med Tanzania. Her er det rikt fugleliv og mange arter, blant annet primater, som ikke trives i lavlandet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg