Dyreliv i Kenya

Sjiraffer på savannen. Kenya har et svært arts- og individrikt dyreliv, og det er opprettet flere viltreservater og nasjonalparker for å bevare mangfoldet.

av . Begrenset gjenbruk

Tallrike nasjonalparker og viltreservater er opprettet for å beskytte den usedvanlig arts- og individrike pattedyrbestanden i Kenya. Best kjent er Amboseli, Meru, Tsavo, Masai Mara og Mt. Kenya. Elefant, spissneshorn, kafferbøffel og leopard finnes både i åpent land og fjellskog. På savannen lever sjiraff, sebra, vortesvin, løve, gepard og hyenehund. 30 antilopearter spenner fra store kuduer og eland til impala, grant- og thomsongasellene og den 30 cm høye dik-diken. Hyener, sjakaler, marabustork, gribber og svartglente samler seg ved åtsler. I elver og innsjøer lever flodhest og nilkrokodille. Tilapia-artene i cichlidefamilien danner grunnlag for store lokale fiskerier.

Mer enn 1130 fuglearter er registrert i Kenya. Pelikaner, hegrer, krontrane, stork, ender og rikser lever i våtmarkene; i Nakurusjøen finnes en stor flamingokoloni. Struts, trapper og sekretærfugl holder til på tørre, åpne områder og finner føde på bakken. Mange arter rovfugler, perlehøns, frankoliner, viper, duer, turakoer, råkefugler, hornfugler (tidl. neshornfugler) og skjeggfugler forekommer. Blant spurvefuglene er varslere, trostefugler, solfugler, astrilder, veverfugler og stærer iøynefallende.

Krypdyrfaunaen omfatter gekkoer, kameleoner, agamer, varaner, skinker, pytoner og giftslanger som kobraer, mambaer og puffaddere. Gresshopper, termitter og maur preger insektlivet på savannen. Tsetseflue og malariamygg er en permanent helsetrussel.

Les mer om Kenyas geografi og Planteliv i Kenya.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg