Faktaboks

Maaemo
Offisielt navn
MAAEMO AS
Organisasjonstype
Aksjeselskap
Forretningsadresse
Oslo
Stiftet
01.05.2010
Daglig leder
Esben Bang
Styreleder
Bjørn Tore Furset
Sjøkreps på Maaemo
Sjøkreps servert på grankvister er en av de mange rettene på Maaemo som er basert på norsk sjømat.
Sjøkreps på Maaemo
Lisens: CC BY SA 3.0

Maaemo er en hel-økologisk gourmetrestaurant i Oslo som åpnet i desember 2010. Restauranten ble i mars 2016 den første i Norden som ble tildelt tre stjerner i Michelinguiden.

Maaemo eies av kjøkkensjef Esben Holmboe Bang fra Danmark og investoren Bjørn Tore Furset. Jon Frede Engdahl og Pontus Dahlström var medeiere fram til 2016.

Nordiske smaker

Maaemo interiør
Fra interiøret på Maaemo
"Østers"
Av .

Ordet Maaemo kommer fra urfinsk og betyr «moder jord», noe som henspiller på restaurantens mål om å servere retter med nordiske smaker og en ren estetikk. Restauranten har blitt kjent for retter som sjøkreps med furu, makrell med ramsløk og is av Rørossmør, som skal reflektere den norske naturen, og for å bruke råvarer som skal gjenspeile årstidenes variasjoner.

Maaemo har ingen klassisk à la carte-servering, men tilbyr en større avsmakningsmeny på mellom 25 og 30 mindre retter, som kan kombineres med en drikkemeny, med eller uten alkohol.

Restauranten fokuserer på lokale råvarer, hvor størsteparten har opphav mindre enn 100 kilometer unna Oslo. Det benyttes kun råvarer som er dyrket økologisk, biodynamisk eller høstet vilt, og viner laget av druer dyrket uten bruk av plantevernmidler. I 2013 mottok Maaemo Debios gullmerke, en øko-sertifisering som viser at minst 90 prosent av totalomsetningen i en bedrift er økologisk. Av samme grunn ble de i 2012 også nominert til Oslo kommunes miljøpris og tildelt Norsk Designråds miljøpris. Maaemo forlot Debio-sertifiseringen i 2014.

Utmerkelser

Restauranten ble i 2012 den første i Skandinavia til direkte å motta to stjerner i den franske restaurantguiden Guide Michelin, 15 måneder etter åpningen. I 2016 ble Maaemo, sammen med Geranium i København, den første restauranten i Norden til å motta tre stjerner i guiden. Kjøkkensjef Esben Holmboe Bang ble samtidig en av de yngste som har oppnådd denne utmerkelsen.

Maaemo var ute av Michelinguiden etter at den stengte i 2019 i forbindelse med flytting til nye lokaler i Bjørvika. Umiddelbart etter gjenåpningen i 2020 fikk restauranten igjen tre Michelinstjerner. I 2021 fikk restauranten også Michelinguidens grønne kløver, som er en utmerkelse for gastronomi og bærekraft.

I tillegg til gode omtaler i nasjonal og internasjonalpresse mottok Maaemo i 2012, som første norske restaurant, The Nordic Prize for årets beste restaurant i Norden. I 2015 vant Maaemo enda en gang denne prestisjetunge prisen.

Innflytelse og påvirkning

"Sjøkreps"
Av .

Kjøkkensjef Esben Holmboe Bang ble i 2013 listet av Time Magazine som en av de 100 mest innflytelsesrike kokkene i verden, og av Elite Traveler som en av de 15 mest innflytelsesrike kokkene i det kommende tiåret. Med kronikker i Dagbladet og NRK Ytring har folkene bak Maaemo også markert seg som kritiske til maktkonsentrasjon i dagligvarebransjen og til det de betegner som manglende miljø- og dyrevernhensyn i fiskeoppdrettsnæringen.

Restauranten assosieres ofte til bevegelsen Ny nordisk mat, selv om de selv ser på sitt eget konsept som egenartet og uavhengig av skandinavisk restaurantbransje for øvrig.

Utvidelser

Restaurantselskapet Maaemo AS åpnet restauranten Vandelay i 2020 og bistroen Mon Oncle og Kafeteria August i 2022. Maaemo åpnet sin første restaurant utenfor Norge i 2023. EHB. Den ligger i en gammel historisk villa i det franske kvarteret i Shanghai. Samme år fikk restauranten en stjerne i Michelinguiden.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

Maaemo
Sektorkode
2100 Private aksjeselskaper mv.
Næringskode(r)
56.101 Drift av restauranter og kafeer

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg