Michelinguiden
Den franske Michelinguiden, også kjent som «Den røde guiden» (Guide rouge), kommer i ny utgave hvert år, og det finnes forskjellige guider for forskjellige land og regioner.
Av /Reuters/NTB Scanpix.
Kei Kobayashi
Den japanske stjernekokken Kei Kobayashi smaker på suppe i kjøkkenet på restauranten Kei i Paris. I 2020 ble han den første japanske kjøkkensjefen til å få tre stjerner i Michelinguiden.
Av /AP/NTB Scanpix.
Theaterkafeen og Annen Etage
Annen Etage i Stortingsgaten i Oslo ble i 1984 den første norske restauranten som fikk stjerne i Michelinguiden.
Theaterkafeen og Annen Etage
Av /NTB.

Michelinguiden er en innflytelsesrik, fransk guidebok til hoteller og restauranter som ble utgitt første gang i 1900 av dekkfabrikanten Michelin. Navnet refererer som regel til Guide rouge («Den røde guiden»). I denne guiden, som gis ut hvert år, blir restauranter over hele verden tildelt fra en til tre stjerner, og disse stjernene er blant de viktigste utmerkelsene en restaurant kan få.

Faktaboks

Uttale

misje'læ-'gaiden

Også kjent som
fransk: Guide Michelin, Guide rouge

I tillegg gir Michelin ut Guide vert («Den grønne guiden»), som er en mer generell reiseguide til byer og regioner i og utenfor Frankrike.

Historikk

Michelinguiden var i begynnelsen en gratis guide utgitt av brødrene Édouard og André Michelin, som ga tips om blant annet bilverksteder, bensinstasjoner, overnattingssteder og spisesteder langs veien. Forretningsideen med guiden var å få flere til å reise med bil, og dermed øke etterspørselen etter Michelins bildekk.

Guiden konsentrerte seg etter hvert om restauranter og hoteller. I takt med økende bilisme ble guiden svært populær, og dekket i 1920 store deler av Europa. I 1926 innførte guiden en stjerne for å markere at maten på et sted var særlig god.

I 1931 innførte guiden to og tre stjerner. Det året fikk Eugénie Brazier tre stjerner for sin restaurant La Mère Brazier, og i 1933 ble hun den første kokken som fikk tre stjerner for sine to restauranter. Michelinguiden har flere utgaver som dekker forskjellige land, regioner eller byer. I 2023 dekker guiden 40 000 hoteller og restauranter i 41 land i tre verdensdeler. I tillegg ble flere land introdusert i guiden dette året, blant andre Vietnam.

Michelinstjerner og andre utmerkelser

Espen Holmboe Bang, Maaemo
Espen Holmboe Bang er kjøkkensjef på Maaemo, den første norske restauranten med tre Michelinstjerner.

Michelinguiden har en stab av inspektører som reiser rundt i Europa og regioner i verden og utfører hemmelig testing av bedrifter i bransjen. Hvor mange inspektører som finnes på verdensbasis, hvem som bestemmer hvilke restauranter som skal besøkes, og hvor ofte en restaurant får besøk er hemmelig. Hva stjernene innebærer ble offentliggjort i 1936.

  • Én stjerne: «Eksepsjonelt bra restaurant i sin kategori.»
  • To stjerner: «Verdt en omvei.»
  • Tre stjerner: «Verdt en reise i seg selv.»

Det å bli tildelt Michelinstjerner øker prestisjen, forventningene og internasjonal synlighet. Det kan derfor ha stor betydning for spisestedets suksess om det får eller mister stjerner når årets guide publiseres.

Siden 1955 har Michelin gitt utmerkelsen Bib Gourmand til restauranter som serverer uvanlig god mat til moderate priser. En rekke andre restauranter av høy kvalitet inkluderes i Michelinguiden uten å få verken stjerner eller Bib Gourmand, og siden 2018 kan disse oppnå en «Michelintallerken» (L’Assiette Michelin).

I 2020 kom Michelin i tillegg med miljømerket «Grønn kløver» – Michelins merke for bærekraftig gastronomi. Denne utmerkelsen gis til restauranter som er ledende i bransjen når det gjelder bærekraftig praksis. Det vil si restauranter som «tar ansvar ved å ta vare på ressurser og omfavne biologisk mangfold, redusere matavfall og bruken av ikke-fornybar energi».

Norske Michelin-restauranter

Eyvind Hellstrøm
Bagatelle i Oslo ble under Eyvind Hellstrøms (i midten) ledelse den første norske restauranten til å få to stjerner i Michelinguiden
Av /NTB Scanpix.
RE-NAA, første to-stjerner utenfor Oslo
Restaurant RE-NAA i Stavanger var den første norske restauranten utenfor Oslo som fikk to stjerner i Michelinguiden.

Restauranten Annen Etage i Hotel Continental i Oslo ble i 1984 den første restauranten i Norge til å motta en stjerne i Michelinguiden. Knut Solberg var kjøkkensjef og Wilhelm Wyssenbach var øverste sjef for husets restauranter. I 1982 overtok Eyvind Hellstrøm Oslo-restauranten Bagatelle, som ble tildelt en stjerne i 1986. I 1993 fikk den to stjerner, som første restaurant i Norden.

Maaemo, som åpnet i Schweigaards gate i Oslo i 2010, var den neste til å få to Michelinstjerner i 2012, og i 2016 ble Maaemo den første restauranten i Norge med tre stjerner.

I 2015 ble en egen Michelinguide for de nordiske landene, «Guide Michelin Nordic Countries», utgitt for første gang. I 2017 ble Stavanger første norske by utenfor Oslo med Michelin-restauranter, da Sabi Omakase og RE-NAA ble tildelt én stjerne hver.

I 2020 fikk RE-NAA to stjerner. I 2019 fikk Trondheim sine første Michelinstjerner, tildelt restaurantene Credo og Fagn. Credo fikk samtidig Michelinguidens bærekraftspris for Norden for 2019. I 2020 fikk Bare i Bergen sin første Michelinstjerne, og samme år fikk Under i Lindesnes den første norske stjernen utenfor de største byene. I 2023 fikk Statholdergaarden en stjerne for 26. gang og har dermed hatt stjernen sammenhengende i 25 år.

Norske restauranter med Michelinstjerne

Restaurant Sted Tildeling Tildelt Mistet
À L’aise Oslo * 2023
Bare Bergen * 2020
Fagn Trondheim * 2019
Fagn Trondheim * 2020
Hot Shop Oslo * 2022
Hyde Oslo * 2022
K2 Stavanger * 2023
Kontrast Oslo * 2016
Kontrast Oslo * 2017
Lysverket Bergen * 2022
Mon Oncle Oslo * 2023
Maaemo Oslo ** 2011
Maaemo Oslo *** 2016 2019 #
Maaemo Oslo *** 2021
RE-NAA Stavanger * 2016
RE-NAA Stavanger ** 2020
Sabi Omakase Stavanger * 2017
Sabi Omakase Oslo * 2023
Savage Oslo * 2023
Schlägergården Oslo * 2022
Speilsalen Trondheim * 2020
Stallen Oslo * 2023
Statholdergaarden Oslo * 1998
Under Lindesnes * 2020

# Maaemo stengte for å flytte til nye lokaler.

Restauranter som har hatt stjerne

Restaurant Sted Tildeling Tildelt Mistet
Annen Etage Oslo * 1984 1986
Annen Etage Oslo * 2002 2005
Bagatelle Oslo * 1986 2010
Bagatelle Oslo * 2012 # 2014
Bagatelle Oslo ** 1993 1995
Bagatelle Oslo ** 1998 2007
Credo Trondheim * 2019 # 2024
D'Artagnan Oslo * 1990 1995
Fauna Oslo * 2014 # 2016
Feinschmecker Oslo * 1992 2011
Galt Oslo * 2018 # 2020
Haga Oslo * 2008 # 2010
Le Canard Oslo * 1994 2011
Omakase by Vladimir Pak Oslo * 2020 # 2022
Oro Oslo * 2002 2004
Oscarsgate Oslo * 2008 # 2012
Ylajali Oslo * 2014 # 2015

# Stjernen mistet fordi restauranten ble lagt ned dette året.

Andre utmerkelser

Restaurant Eik var den første norske restauranten som fikk Bib Gourmand.
.
Restaurant Sted Tildeling Tildelt Mistet
Credo Trondheim Grønn kløver 2019 # 2024
Einer Oslo Grønn kløver 2020
FAGN-Bistro Trondheim Bib Gourmand 2021
FYR Bistronomi & Bar Oslo Grønn kløver 2020
Heidi Bjerkan og laget Trondheim Årets Service-pris 2022
Henrik Dahl Jahnsen Årets Sommelier-pris 2021
Jimmy Øien – Rest. Oslo Årets unge kokk 2022
Jossa Mat & Drikke Trondheim Bib Gourmand 2022 # 2024
Jossa Mat & Drikke Trondheim Grønn kløver 2022 # 2024
K2 Stavanger Grønn kløver 2023
Mia Kondrup – À L’aise Oslo Årets Service-pris 2023
Maaemo Oslo Grønn kløver 2021
Rest. Oslo Grønn kløver 2020
Restauranteik Oslo Bib Gourmand 2005 2019
Smalhans Oslo Bib Gourmand 2016
Smalhans Oslo Bib Gourmand 2017
Stallen Oslo Grønn kløver 2021

# Beholdt tildelingen inntil den stengte.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (7)

skrev Svein Askheim

Vanlig navn brukt i Norge er Michelin-guiden.

svarte Svein Askheim

Takk, nå er det flettet inn, men navnet Michelinguiden i ett ord gir ingen treff. For øvrig fikk en sushi-restaurant i Stavanger en stjerne i 2017.

svarte Guro Djupvik

Hei Svein, Takk for innspill. Jeg har gjort de alternative navnene og stavemåtene søkbare, og kikker på sushi-restauranten, siden vi ikke har noen fagansvarlig for dette området per i dag. Vennlig hilsen Guro i redaksjonen

skrev Ole Fredrik Vego

I innledningen til artikkelen skrives hotell og restaurantguide. Er ikke hotelledelsen falt ut i de senere år, slik at dette er en ren restaurantguide?

svarte Ole Skau Jakobsen

Hei Ole Fredrik,
Takk for at du kommenterte!
Jeg vet ikke noe om at hoteller er utelatt i de senere år. Men den nordiske guiden har inneholdt få hoteller. De er i hvert fall med i den siste guiden for Norden:
https://guide.michelin.com/en/article/michelin-guide-ceremony/the-michelin-guide-nordic-countries-2023-is-out

Hva burde jeg se nærmere på for å ta dette med i en oppdatering?

skrev Ole Fredrik Vego

OK, det var bare en gang jeg tittet på en nyere guide enn min(e) gamle og mente at det var en ren restaurantguide. Men min usikkerhet er fortsatt tilstede, kanskje best å la det stå. Jeg sjekker nærmere.

skrev Ole Fredrik Vego

Da har jeg sjekket nærmere og finner BÅDE hotell og restauranter i samme guide for noen land, sannsynligvis er det forskjell fra land til land, og da er jo omtalen fortsatt helt korrekt som samlebegrep. Beklager at jeg var litt rask på avtrekkeren der!

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg