Michelinguiden

En kokk holder en utgave av den franske Michelinguiden, også kjent som «Den røde guiden» (Guide rouge). Michelinguiden kommer i ny utgave hvert år, og det finnes forskjellige guider for forskjellige land og regioner.
Av /Reuters/NTB Scanpix.

Michelinguiden er en innflytelsesrik, fransk guidebok til hoteller og restauranter, som ble utgitt første gang 1900 av dekkfabrikanten Michelin. Navnet refererer som regel til den årlige Guide rouge («Den røde guiden»), som er én av flere utgitt av Michelin. Guide vert («Den grønne guiden») er en mer generell reiseguide til byer og regioner i og utenfor Frankrike.

Faktaboks

uttale:

misje'læ-'gaiden

også kjent som:
fransk: Guide Michelin, Guide rouge

Historikk

Michelinguiden var i begynnelsen en gratis guide utgitt av brødrene Édouard og André Michelin, som ga tips om blant annet bilverksteder, bensinstasjoner, overnattingssteder og spisesteder langs veien. Målet var å få flere til å reise med bil, og dermed øke etterspørselen etter Michelins bildekk. Guiden­ konsentrerte seg etter hvert om restauranter og hoteller. Den ble uhyre populær, i takt med at antall biler steg, og dekket i 1920 store deler av Europa. I 1926 innførte guiden en stjerne for å markere at maten på et sted var særlig god. Michelinguiden har flere utgaver som dekker forskjellige land, regioner eller byer.

Michelinstjerner og -utmerkelser

Den japanske stjernekokken Kei Kobayashi smaker på suppe i kjøkkenet på restauranten Kei i Paris. I 2020 ble han den første japanske kjøkkensjefen til å få tre stjerner i Michelinguiden.
Av /AP/NTB Scanpix.

Michelinguiden har en stab som reiser rundt i Europa og enkelte byer og regioner andre steder i verden, og utfører tildels hemmelig testing av bedrifter i bransjen. Hvor mange inspektører som finnes på verdensbasis, hvem som bestemmer hvilke restauranter som skal besøkes, og hvor ofte en restaurant får besøk er hemmelig. Siden 1931 har restauranter med særlig høy kvalitet på mat og drikke blitt tildelt én til tre stjerner i guiden.

  • Én stjerne: «Eksepsjonelt bra restaurant i sin kategori.»
  • To stjerner: «Verdt en omvei.»
  • Tre stjerner: «Verdt en reise i seg selv.»

Det å bli tildelt Michelinstjerner er en av de viktigste utmerkelsene en restaurant kan få, og det kan derfor ha stor betydning for spisestedets suksess om det får eller mister stjerner når årets guide publiseres.

I tillegg tildeles også utmerkelsen «Bib Gourmand» (siden 1955) til restauranter som serverer god mat til relativt rimelige priser. En rekke andre restauranter av høy kvalitet inkluderes i Michelinguiden uten å få hverken stjerner eller Bib Gourmand, og siden 2018 tildeles disse «Michelintallerkenen» («L’Assiette Michelin»).

I 2020 kom Michelin i tillegg med miljømerket «Grønn kløver» («Michelin Sustainable Gastronomy emblem»), som gis til kjøkkensjefer som «tar ansvar ved å ta vare på ressurser og omfavne biologisk mangfold, redusere matavfall og bruken av ikke-fornybar energi».

Norske Michelin-restauranter

Restaurant Bagatelle i Oslo ble under Eyvind Hellstrøms (i midten) ledelse den første norske restauranten til å få to stjerner i Michelinguiden, noe som er den nest høyeste anbefalingen guiden gir.
Av /NTB Scanpix.

Hotel Continental og restaurant Annen Etasje i Oslo under ledelse av Wilhelm Wyssenbach ble i 1984 den første restauranten i Norge til å motta en stjerne i Michelinguiden. I 1986 fikk Eyvind Hellstrøms restaurant Bagatelle i Oslo, som han overtok i 1982, én stjerne i Michelinguiden, og i 1992 fikk den to, som første restaurant i Norge. Maaemo, som åpnet i Schweigaards gate i Oslo i 2010, var den neste til å få to Michelinstjerner i 2012, og i 2016 ble Maaemo den første restauranten i Norge og Norden med tre stjerner.

I 2015 ble en egen Michelinguide for de nordiske landene, «Guide Michelin Nordic Countries», utgitt for første gang. I 2017 ble Stavanger første norske by utenfor Oslo med Michelin-restauranter, da Sabi Omakase og Re-Naa ble tildelt én stjerne hver. I 2020 fikk Re-Naa to stjerner. I 2019 fikk Trondheim sine første Michelinstjerner, til restaurantene Credo og Fagn. Credo ble samtidig tildelt Michelinguidens bærekraftspris for Norden for 2019. I 2020 fikk Bergen (Bare) sin første Michelinstjerne, og samme år fikk Under i Lindesnes den første norske stjernen utenfor de største byene.

Norske restauranter i Michelinguiden 2020

To stjerner

  • Re-Naa (Stavanger)

Én stjerne

  • Bare (Bergen)
  • Credo (Trondheim)
  • Fagn (Trondheim)
  • Galt (Oslo)
  • Kontrast (Oslo)
  • Omakase Oslo (Oslo)
  • Sabi (Stavanger)
  • Speilsalen (Trondheim)
  • Statholdergaarden (Oslo)
  • Under (Lindesnes)

Bib Gourmand

  • Smalhans (Oslo)

Grønn kløver

  • Heidi Bjerkan (Credo, Trondheim)
  • Sebastian Myhre (Stallen, Oslo)
  • Svein Trandem (Einer, Oslo)
  • Jimmy Øien (Rest, Oslo)

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (3)

skrev Svein Askheim

Vanlig navn brukt i Norge er Michelin-guiden.

svarte Svein Askheim

Takk, nå er det flettet inn, men navnet Michelinguiden i ett ord gir ingen treff. For øvrig fikk en sushi-restaurant i Stavanger en stjerne i 2017.

svarte Guro Djupvik

Hei Svein, Takk for innspill. Jeg har gjort de alternative navnene og stavemåtene søkbare, og kikker på sushi-restauranten, siden vi ikke har noen fagansvarlig for dette området per i dag. Vennlig hilsen Guro i redaksjonen

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg