Michelinguiden har en stab som reiser rundt i Europa og enkelte byer og regioner andre steder i verden, og utfører til dels hemmelig testing av bedrifter i bransjen. Hvor mange inspektører som finnes på verdensbasis, hvem som bestemmer hvilke restauranter som skal besøkes, og hvor ofte en restaurant får besøk er hemmelig. Siden 1931 har restauranter med særlig høy kvalitet på mat og drikke blitt tildelt én til tre stjerner i guiden.
- Én stjerne: «Eksepsjonelt bra restaurant i sin kategori.»
- To stjerner: «Verdt en omvei.»
- Tre stjerner: «Verdt en reise i seg selv.»
Det å bli tildelt Michelinstjerner er en av de viktigste utmerkelsene en restaurant kan få, og det kan derfor ha stor betydning for spisestedets suksess om det får eller mister stjerner når årets guide publiseres.
I tillegg tildeles også utmerkelsen «Bib Gourmand» (siden 1955) til restauranter som serverer god mat til relativt rimelige priser. En rekke andre restauranter av høy kvalitet inkluderes i Michelinguiden uten å få verken stjerner eller Bib Gourmand, og siden 2018 tildeles disse «Michelintallerkenen» («L’Assiette Michelin»).
I 2020 kom Michelin i tillegg med miljømerket «Grønn kløver» («Michelin Sustainable Gastronomy emblem»), som gis til kjøkkensjefer som «tar ansvar ved å ta vare på ressurser og omfavne biologisk mangfold, redusere matavfall og bruken av ikke-fornybar energi».
Kommentarer (3)
skrev Svein Askheim
svarte Svein Askheim
svarte Guro Djupvik
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.