Maaemo

Sjøkreps på Maaemo
Sjøkreps servert på grankvister er en av de mange rettene på Maaemo som er basert på norsk sjømat
Sjøkreps på Maaemo
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Maaemo er en hel-økologisk, nordisk gourmetrestaurant i Oslo som åpnet i desember 2010. Restauranten ble historisk da den i mars 2016, som første i Norden, ble tildelt tre stjerner i Michelinguiden.

Nordiske smaker

Maaemo eies av kjøkkensjef Esben Holmboe-Bang fra Danmark, investorene Bjørn Tore Furset og Jon-Frede Engdahl. Ordet Maaemo kommer fra urfinsk og betyr «moder jord», noe som henspiller på restaurantens mål om å servere retter med nordiske smaker og en ren estetikk. Restauranten har blitt kjent for retter som sjøkreps med furu, makrell med ramsløk og is av Rørossmør, som skal reflektere den norske naturen, og for å bruke råvarer som skal gjenspeile årstidenes variasjoner.

Maaemo har ingen klassisk à la carte-servering, men tilbyr en større avsmakningsmeny på mellom 25 og 30 mindre retter, som kan kombineres med en drikkemeny, med eller uten alkohol.

Maaemo fokuserer på lokale råvarer, hvor størsteparten har opphav mindre enn 100 kilometer unna Oslo. Det benyttes kun råvarer som er dyrket økologisk, biodynamisk eller høstet vilt, og samtlige av vinene er laget av druer dyrket uten bruk av plantevernmidler. I 2013 mottok Maaemo Debios gullmerke, en øko-sertifisering som viser at minst 90 % av totalomsetningen i en bedrift er økologisk. Av samme grunn ble de i 2012 også nominert til Oslo kommunes miljøpris og tildelt Norsk Designråds miljøpris.

Utmerkelser

Restauranten ble i 2012 den første i Skandinavia til direkte å motta to stjerner i den franske restaurantguiden Guide Michelin, kun 15 måneder etter åpningen. I 2016 ble Maaemo, sammen med Geranium i København, første restaurant i Norden til å motta tre stjerner i guiden. I tillegg til en rekke gode anmeldelser i nasjonal og internasjonalpresse, mottok Maaemo i 2012, som første norske restaurant, The Nordic Prize for årets beste restaurant i Norden.

Kjøkkensjef Esben Holmboe Bang ble i 2013 listet av Time Magazine som en av de 100 mest innflytelsesrike kokker i verden,og av Elite Traveler som en av de 15 mest innflytelsesrike kokkene i det kommende tiår.Med kronikker i Dagbladet og NRK Ytring har folkene bak Maaemo også markert seg som kritiske til maktkonsentrasjon i dagligvarebransjen og til det de betegner som manglende miljø- og dyrevernhensyn i fiskeoppdrettsnæringen.

Restauranten assosieres ofte til bevegelsen Ny nordisk mat, selv om de selv ser på sitt eget konsept som egenartet og uavhengig av skandinavisk restaurantbransje for øvrig.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg