Faktaboks

Louise Erdrich

Karen Louise Erdrich

Uttale
ˈə:drik
Født
7. juni 1954, Little Falls, Minnesota, USA
Louise Erdrich, 2015
Louise Erdrich, 2015
Av /𝒲.
Lisens: Gnu FDL

Louise Erdrich er amerikansk forfatter som har skrevet romaner, diktsamlinger, barnebøker og memoarer. Hun er blitt tildelt flere prestisjetunge priser som National Book Award og Pulitzerprisen.

Bakgrunn

Erdrich ble født i Little Falls i Minnesota og studerte først ved Darmouth College og så ved Johns Hopkins University. Hun er innskrevet i manntallet til det nordamerikanske urfolket Turtle Mountain Band of Chippewa Indians og har også franske og tyske aner. Hun bor i Minneapolis i Minnesota hvor hun driver en uavhengig bokhandel.

Forfatterskap

Erdrich utforsker i all hovedsak temaer knyttet opp mot den nordamerikanske urbefolkningen og er særlig opptatt av problematisering og bevisstgjøring rundt samspillet mellom urfolkets kultur og levemåter og det amerikanske storsamfunnet. Hun utforsker tema som utenforskap, rasisme og borgerskap, sammen med identitet og mellommenneskelige relasjoner. Handlingen i flere av romanene er lagt til et ojibwe-reservat i Nord-Dakota og reflekterer hennes egne aner. En konsekvent sammenblanding av realisme og tradisjonelle mytiske forestillingstanker har gjort at flere har plassert verkene hennes i sjangeren magisk realisme.

Prosa

Debutromanen Love Medicine (1984, norsk oversettelse Kjærlighetsmedisin fra 1985) ble publisert samme år som hennes første diktsamling, Jacklight. Love Medicine ble senere utvidet til en serie på åtte romaner, skrevet i perioden 1984–2005, som alle skildrer livene til medlemmene av flere familier fra det fiktive reservatet Argus i Nord-Dakota fra 1912 og frem til nåtiden.

Erdrich fokuserer på livet, døden og kjærligheten og utforsker disse temaene fra en mengde ulike fortellerperspektiv og ved hjelp av en ikke-kronologisk teknikk. Disse trekkene har gjort at flere har sammenlignet hennes forfatterskap med William Faulkners. Et annet element som knytter disse to forfatterne sammen, er Erdrichs forkjærlighet for temaer som predestinasjon, fortidens lange skygger og skjebne samt evnen til å skape et fiktivt samfunn, slik Faulkner gjorde med Yoknapatawhpha county. Hun er også opptatt av tap og gjentagelse, og da særlig knyttet til historien til den nordamerikanske urbefolkningen.

Den historiske romanen The Crown of Columbus (1991) ble skrevet sammen med ektemannen Michael Dorris. De to ble skilt kort tid etter. I 1998 kom The Antelope Wife som var den første romanen som ble gitt ut fra Erdrichs hånd etter at Dorris tok sitt eget liv i 1997. Også her gjør Erdrich bruk av teknikker som flere fortellerstemmer samt utstrakt bruk myter og legender. Blant temaer som utforskes, finner vi kjærlighet, pliktfølelse og skam.

I 2012 ga Erdrich ut The Round House som henter handlingen fra det samme reservatet i Nord-Dakota som vi møter på i The Plague of Doves (2008). Sammen med LaRose fra 2016 utgjør disse den såkalte Justice-trilogien, som utforsker grunnleggende menneskelige spørsmål som identitet, tilhørighet og tilgivelse. The Round House har særlig fokus på familieforhold og hvorvidt mennesker i nære relasjoner makter å finne tilbake til hverandre og reise seg igjen etter traumatiske opplevelser. For denne romanen mottok Erdrich National Book Award.

The Night Watchman (2020) henter handlingen sin fra 1950-tallet og er inspirert av Erdrichs morfar, som kjempet mot myndighetens forsøk på å flytte den nordamerikanske urbefolkningen ut av reservatene og assimilere dem i storbyen, slik at jorden reservatene var bygget på, kunne åpnes for salg og eiendomsutvikling. Her følger vi livene til menneskene på reservatet i denne historiske perioden da enorme landområder ble stjålet fra 113 urfolksgrupper, og Erdrich tar opp tema som rasisme, vold og overgrep. Romanen vant Pulitzerprisen i 2021.

The Sentence (2022, norsk oversettelse Hjemsøkelsen fra 2023) handler om Tookie, som etter et langt fengselsopphold har fått et relativt stabilt liv med jobb og familie, samtidig som hun plages av et gjenferd som hjemsøker butikken hun jobber i. Gjennom denne fortellingen utforsker Erdrich nok en gang hvordan det amerikanske samfunnet hjemsøkes av fortidens synder.

Lyrikk

Erdrich har også publisert flere kritikerroste diktsamlinger, som Jacklight (1984) og Baptism of Desire (1989). Jacklight tematiserer i hovedsak kulturkonflikt, men er også sentrert rundt familierelasjoner og andre typer mellommenneskelige bånd. Som i romanene gjør Erdrich også her bruk av ojibwemyter og legender. Diktene er gjerne skrevet i formen fortellende dramatisk monolog, og de samme metaforene og bildene blir ofte gjentatt slik at de fremstår som litterære motiv. Diktet «Love Medicine» utforsker lignende tema som romanen med samme tittel.

Baptism of Desire tematiserer i stor grad åndelighet og utforsker konseptet religion. Det er også flere dikt som tar for forholdet mellom mor og barn.

I 2003 kom samlingen Original Fire: New and Selected Poems, som inneholder dikt fra de to første samlingene i tillegg til flere nye tekster.

Sakprosa

Erdrich har også skrevet en lang rekke sakprosatekster, blant andre memoarene The Blue Jay's Dance (1995) som handler om hennes egen graviditet og fødselen av hennes første barn.

Barnebøker og noveller

Hun har også utgitt barnebøker som særlig tar utgangspunkt i livene til amerikansk urfolk, samt en god del noveller. Novellene hennes ble samlet i Red Convertible: Collected and New Stories i 2009.

Bibliografi

Love Medicine-serien

 • Love Medicine (1984, norsk oversettelse Kjærlighetsmedisin, 1985)
 • The Beet Queen (1987, norsk oversettelse Himmelflukt, samme år)
 • Tracks (1988, norsk oversettelse Spor, 1989)
 • The Bingo Palace (1994, norsk oversettelse Bingopalasset, 1995)
 • Tales of Burning Love (1996)
 • The Last Report on the Miracles at Little No Horse (2001)
 • Four Souls (2004)
 • The Painted Drum (2005)

Justice-trilogi

 • The Plague of Doves (2008)
 • The Round House (2012)
 • LaRose (2016)

Barnelitteratur

 • Grandmother's Pigeon (1996)
 • The Birchbark House (1999)
 • The Range Eternal (2002)
 • The Game of Silence (2005)
 • The Porcupine Year (2008)
 • Chickadee (2012)
 • Makoons (2016)

Andre bøker

 • Baptism of Desire (lyrikk, 1989)
 • The Antelope Wife (1998)
 • The Master Butchers Singing Club (2002)
 • Original Fire: Selected and New Poems (2003)
 • The Red Convertible: Collected and New Stories 1978–2008 (2009)
 • Shadow Tag (2010)
 • Future Home of the Living God (2017)
 • The Sentence (2022, norsk oversettelse Hjemsøkelsen,2023)

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg