Utenforskap er et uttrykk som i dagligtale brukes om manglende sosial tilknytning til samfunnet rundt. Uttrykket beskriver en situasjon der enkeltmennesker eller grupper av mennesker står utenfor samfunnet ellers, for eksempel der de ikke deltar i arbeidsliv eller tar utdanning, eller der de mangler språklig eller kulturell tilknytning til samfunnet ellers.

Mens ensomhet beskriver den individuelle opplevelsen av å mangle og savne sosiale relasjoner og tilknytning (dvs. psykologisk), brukes utenforskap mer strukturelt om manglende sosiale koblinger i samfunnet (dvs. sosiologisk). Utenforskap kan dermed også betegne en situasjon der en gruppe individer, for eksempel innvandrere eller pensjonister, i mindre grad deltar i samfunnet enn andre.

Utenforskap er ikke etablert som fagterm, men er knyttet til andre sosiologiske begreper. For eksempel vil resultatet av utenforskap kunne være anomi, eller normløshet som beskrevet av Émile Durkheim, hvor individers adferd i for liten grad reguleres av samfunnet. I situasjoner der utenforskap kjennetegner hele grupper av individer, kan det oppstå såkalte ”parallelle samfunn” hvor slike ikke-integrerte grupper utvikler sin egen kultur og sine egne lover, regler og institusjoner.

Opplevelse av utenforskap kan brukes som en motsats til opplevelse av fellesskap.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.