Louis-Ferdinand Céline

Faktaboks

Louis-Ferdinand Céline
egentlig Louis-Ferdinand Destouches
Uttale
selˈin
Født
27. mai 1894, Courbevoie, Frankrike
Død
1. juli 1961, Meudon, Frankrike
Foto fra 1951.
Av /NTB Scanpix.

Artikkelstart

Louis-Ferdinand Céline var en fransk forfatter.

Céline ble såret i første verdenskrig, reiste til Kamerun og pådro seg malaria. Etter krigen begynte han å studere medisin, og tok medisinsk doktorgrad i 1924 med avhandlingen La Vie et l'oeuvre de Philippe Ignace Semmelweiss, et skrift som foregriper mye av hans senere forfatterskap. Livet igjennom arbeidet han periodevis som lege, blant annet i Genève, for Folkeforbundet, og i USA.

Célines første romaner, Reise til nattens ende (originaltittel: Voyage au bout de la nuit, 1932; norsk oversettelse i 1967) og Død på kreditt (originaltittel: Mort à crédit, 1936; norsk oversettelse i 1993), ga ham med ett slag en sentral og omstridt plass i sin tids litteratur. Hans antisemittiske og sterkt tyskvennlige pamfletter fra slutten av 1930-årene stemplet ham som «rasist» og «fascist». I dag blir disse skriftene ofte oppfattet som parodiske og mer som et oppgjør med samtidens borgerlige ideologier.

Under den tyske okkupasjonen ble han regnet som en ivrig tilhenger av Vichy-styret. Han forlot Paris i 1944, ble arrestert av tyskerne og internert i Sigmaringen. I 1945 kom han til Danmark, hvor han oppholdt seg til 1951, de første 18 månedene i fengsel. Etter andre verdenskrig utga han blant annet D'un château l'autre (1957) og Nord (1960). Romanene Le Pont de Londres og Rigodon ble utgitt posthumt i 1964 og 1969.

Enkelte har hevdet at hans fascisme henger sammen med hele den ideologien som preger bøkene hans, hans interesse for det biologiske og vitalistiske og så videre. Men forfatterskapet var likevel neppe uttrykk for noe konsekvent livssyn. Selv regnet han seg som anarkist, og hevdet at vissheten om døden var utgangspunkt for alt han skrev.

Betydning

I ettertid er de fleste enige om at Céline er en av de fremste franske forfatterne på 1900-tallet. Hans verk er av noe ujevn kvalitet, men de beste bøkene preges av en overdådig skikkelsesdannende og språkskapende fantasi og av en besk og ofte sjokkerende realisme, som løftes til visjonær poesi ved et usedvanlig kraftfullt, suggestivt og musikalsk språk.

Céline har hatt avgjørende betydning for fransk litteratur ved sin bruk av romanformen som uttrykk for det moderne menneskets angst overfor og opprør mot en meningsløs eksistens. Hans største fortjeneste er likevel at han skapte et nytt litterært språk. Det bygger på talespråket, med sterke innslag av pariserslang (argot) og vulgærspråk. Samtidig bryter denne uttrykksformen med den rasjonelle og logiske formen som tidligere preget fransk romandiktning.

Céline utvidet radikalt grensene for det som var mulig å uttrykke i en fransk roman, og han har hatt samme betydning for fransk litteratur som James Joyce og William Faulkner for engelskspråklig.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Bardèche, Maurice. (1986). Louis-Ferdinand Céline. Paris: Gallimard
  • Boll-Johansen, Hans. (1999). Latter i dødens skygge: Louis-Ferdinand Céline, liv og værk. København: Gyldendal
  • Ekerwald, Carl-Göran. (2003). Céline: liv och tänkesätt. Stockholm: Norstedt
  • Gibault, François. (1977). Céline 1: Le temps des espérances: (1894–1932). Paris: Mercure de France
  • Gibault, François. (1985). Céline 2: Délires et persécutions: (1932–1944). Paris: Mercure de France
  • Gibault, François. (1981). Céline 3: Cavalier de l'Apocalypse (1944–1961). Paris: Mercure de France
  • Godard, Henri. (1985). Poétique de Céline. Paris: Gallimard
  • Kristeva, Julia. (1982). Powers of Horror: An Essay on Abjection. New York: Columbia University Press
  • Richard, Jean-Pierre. (1973). La Nausée de Céline. Montpellier: Fata Morgana
  • Vitoux, Frédéric. (1988). La vie de Céline. Paris: Grasset

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg