Ignaz Semmelweis

Faktaboks

Ignaz Semmelweis

Ignaz Semmelweis

Ignác Fülöp Semmelweis

Uttale
sˈemmelweis
Født
1. juli 1818, Budapest
Død
13. august 1865, Döbling ved Wien
Ignaz Philipp Semmelweis.
Av .
Lisens: CC BY 4.0

Artikkelstart

Ignaz Semmelweis var en ungarsk lege som virket midt på 1800-tallet og som i dag er kjent for sine studier av barselfeber i Wien. Semmelweis fikk innført en praksis der studenter måtte vaske hendene med klorkalk etter at de hadde håndtert lik, før de fikk bistå i fødsler. Det førte til at dødeligheten på fødeavdelingen gikk ned.

Liv og virke

Semmelweis var utdannet i Wien og i Pest. I 1846 ble han ansatt i en underordnet legestilling ved Allgemeine Krankenhaus i Wien, som hadde to fødselsavdelinger. Avdeling 1 tjente som undervisningsklinikk for medisinerstudenter, mens avdeling 2 tjente som undervisningsklinikk for jordmorstudenter. Medisinerstudentene deltok også på obduksjoner på en annen avdeling. Det var en betydelig forskjell i dødelighet på de to avdelingene, der avdeling 1 hadde en svært høy dødelighet av barselfeber. Semmelweis trakk den slutningen at den høye dødeligheten på avdeling 1 skyldtes at medisinerstudentene var bærere av et sykdomsfremkallende «likstoff» når de gikk fra å assistere ved obduksjon til å assistere ved fødsel. Han fikk derfor innført en praksis der studentene måtte vaske hendene med klorkalk før de bisto i en fødsel. Etter denne omleggingen av rutinene falt dødeligheten på avdeling 1 markant.

I 1855 ble Semmelweis professor i fødselsmedisin i Pest og i 1861 publiserte han verket Die Ätiologie, der Begriff und die Prophylaxis des Kindbettfiebers, som var hans første og eneste forsøk på å gi en vitenskapelig framstilling av sitt arbeid med barselfeber. Dette verket ble generelt dårlig tatt i mot i medisinske kretser, blant annet på grunn av dets sterkt polemiske karakter og at Semmelweis manglet en overbevisende teori som kunne forklare hvorfor dødstallene gikk ned. I 1865 ble han innlagt på et sinnssykeasyl, uten at så mye er kjent om hans sykdom. Han døde i sinnssykeasylet kort tid etter innleggelsen, av ukjente årsaker.

Betydning

Etter sin død ble Semmelweis ganske glemt. Men med den britiske kirurgen Joseph Listers arbeid med antisepsis i kirurgien på 1860- og 1870-tallet, og Louis Pasteurs arbeid med mikrobiologi på samme tid, ble Semmelweis arbeid med barselfeber trukket fram fra glemselen, og mange så ham som en forløper for de senere oppdagelsene i bakteriologi.

På 1900-tallet ble Semmelweis ofte gjort til et symbol på den frie tenkeren som blir motarbeidet av etablissementet. Slik framstilles han av Jens Bjørneboe i skuespillet Semmelweis. Et anti-autoritært skuespill fra 1968.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Schiøtz, Aina. 2017. Viljen til liv. Medisin- og helsehistorie frå antikken til vår tid. Samlaget
  • Loudon, Irvine. 2000. The tragedy of childhood fever. Oxford University Press

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg