Faktaboks

Ignaz Semmelweis

Ignaz Semmelweis

Ignác Fülöp Semmelweis

Uttale
sˈemmelweis
Født
1. juli 1818, Budapest
Død
13. august 1865, Döbling ved Wien
Ignaz Philipp Semmelweis
Ignaz Philipp Semmelweis.
Av .
Lisens: CC BY 4.0

Ignaz Semmelweis var en ungarsk lege som virket midt på 1800-tallet og som i dag er kjent for sine studier av barselfeber i Wien. Semmelweis fikk innført en praksis der studenter måtte vaske hendene med klorkalk etter at de hadde håndtert lik, før de fikk bistå i fødsler. Det førte til at dødeligheten på fødeavdelingen gikk ned.

Liv og virke

Semmelweis var utdannet i Wien og i Pest. I 1846 ble han ansatt i en underordnet legestilling ved Allgemeine Krankenhaus i Wien, som hadde to fødselsavdelinger. Avdeling 1 tjente som undervisningsklinikk for medisinerstudenter, mens avdeling 2 tjente som undervisningsklinikk for jordmorstudenter. Medisinerstudentene deltok også på obduksjoner på en annen avdeling. Det var en betydelig forskjell i dødelighet på de to avdelingene, der avdeling 1 hadde en svært høy dødelighet av barselfeber. Semmelweis trakk den slutningen at den høye dødeligheten på avdeling 1 skyldtes at medisinerstudentene var bærere av et sykdomsfremkallende «likstoff» når de gikk fra å assistere ved obduksjon til å assistere ved fødsel. Han fikk derfor innført en praksis der studentene måtte vaske hendene med klorkalk før de bisto i en fødsel. Etter denne omleggingen av rutinene falt dødeligheten på avdeling 1 markant.

I 1855 ble Semmelweis professor i fødselsmedisin i Pest og i 1861 publiserte han verket Die Ätiologie, der Begriff und die Prophylaxis des Kindbettfiebers, som var hans første og eneste forsøk på å gi en vitenskapelig framstilling av sitt arbeid med barselfeber. Dette verket ble generelt dårlig tatt i mot i medisinske kretser, blant annet på grunn av dets sterkt polemiske karakter og at Semmelweis manglet en overbevisende teori som kunne forklare hvorfor dødstallene gikk ned. I 1865 ble han innlagt på et sinnssykeasyl, uten at så mye er kjent om hans sykdom. Han døde i sinnssykeasylet kort tid etter innleggelsen, av ukjente årsaker.

Betydning

Etter sin død ble Semmelweis ganske glemt. Men med den britiske kirurgen Joseph Listers arbeid med antisepsis i kirurgien på 1860- og 1870-tallet, og Louis Pasteurs arbeid med mikrobiologi på samme tid, ble Semmelweis arbeid med barselfeber trukket fram fra glemselen, og mange så ham som en forløper for de senere oppdagelsene i bakteriologi.

På 1900-tallet ble Semmelweis ofte gjort til et symbol på den frie tenkeren som blir motarbeidet av etablissementet. Slik framstilles han av Jens Bjørneboe i skuespillet Semmelweis. Et anti-autoritært skuespill fra 1968.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Schiøtz, Aina. 2017. Viljen til liv. Medisin- og helsehistorie frå antikken til vår tid. Samlaget
  • Loudon, Irvine. 2000. The tragedy of childhood fever. Oxford University Press

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg