Lilyhammer

Oslo 27.10.2014: Lilyhammer 3 sesong. Steven van Zandt sammen med Marian Saastad Ottesen og Ida Elise Broch , i bakgrunnen står fra venstre Fridtjov Såheim, Trond Fausa Aurvåg , Steinar Sagen, Tommy Karlsen Sandum og Robert Skjærstad (med briller).
Av /NTB Scanpix.

Artikkelstart

Lilyhammer er en norsk-amerikansk TV-serie om et tidligere amerikansk mafiamedlem som prøver å starte et nytt liv på Lillehammer. Den gikk i tre sesonger fra 2012 til 2014 og hadde Steven Van Zandt i hovedrollen. Lilyhammer er en av Norges desidert største internasjonale TV-suksesser.

Fra The Sopranos til Lilyhammer

Lilyhammer ble produsert av Rubicon for NRK. Det vakte betydelig oppsikt at hovedrollen i en hovedsakelig norsk TV-serie skulle spilles av selveste Steven Van Zandt. Fra før var den amerikanske rockemusikeren særlig kjent fra Bruce Springsteens The E Street Band og TV-serien The Sopranos (1999–2007), der han også spilte et mafiamedlem. I tillegg til å være hovedrolleinnehaver i Lilyhammer var Steven Van Zandt blant annet komponist av kjenningsmelodien og en av flere manusforfattere. Det sistnevnte var han sammen med serieskaperne Anne Bjørnstad og Eilif Skodvin.

Et nytt liv på Lillehammer

Lilyhammer er en parodi på spenningsserier og på sjangeren som gjerne kalles Nordic noir. Hovedpersonen Frank Tagliano har vitnet mot sin tidligere sjef i mafiaen i New York. Som en del av et vitnebeskyttelsesprogram flytter han til Lillehammer under navnet Giovanni «Johnny» Henriksen. For den tidligere storbygangsteren blir overgangen til Norge stor. Ikke minst er møtet med norske velferdsordninger ofte utgangspunkt for misforståelser og komikk.

Andre sentrale roller

Foruten Steven Van Zandt var følgende norske skuespillere med i minst 21 av de 24 episodene:

Internasjonal suksess

Med distribusjon til over 130 land regnes Lilyhammer som en av de absolutt største norske TV-suksessene. Den er også å finne på strømmetjenesten Netflix. Ved Gullruten i 2014 ble Lilyhammer tildelt prisen for beste TV-drama og prisen for beste mannlige skuespiller (til Trond Fausa Aurvåg).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg