Lilyhammer er en norsk TV-serie produsert av selskapet Rubicon TV for NRK. Serien gikk over tre sesonger (2012–2014) med åtte episoder i hver sesong.

Den amerikanske skuespilleren og rockemusikeren Steven Van Zandt har hovedrollen som et tidligere medlem av New York-mafiaen. Etter å ha vitnet mot sin tidligere sjef flytter han til Lillehammer under et vitnebeskyttelsesprogram. Serien er en parodi på spenningsserier og på den såkalte Nordic noir-sjangeren, og spiller på den tidligere storby-gangsterens møte med norsk småbyvirkelighet. Hans møte med norske velferdsordninger er ofte utgangspunkt for komikk og misforståelser.

Manus er skrevet av Anne Bjørnstad, Eilif Skodvin og Van Zandt. Andre sentrale roller spilles av Trond Fausa Aurvåg, Steinar Sagen, Marian Saastad Ottesen, Fridtjov Såheim og Tommy Karlsen.

Serien regnes som den hittil største norske TV-suksessen med distribusjon til over 130 land. Netflix har serien som en del av sin strømmetjeneste. I 2014 vant Lilyhammer prisene for beste mannlige skuespiller (Trond Fausa Aurvåg) og beste TV-drama under Gullruten.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.