NAV er en av de største offentlige etatene i Norge, underlagt Arbeids- og sosialdepartementet. NAV har ansvaret for organisering og finansiering av arbeidsmarkedstiltak, trygdeytelser og sosialhjelp.

Sigrun Vågeng er arbeids- og velferdsdirektør siden oktober 2015. Hun tok over etter Joakim Lystad.

NAV forvalter en tredjedel av statsbudsjettet gjennom en rekke ulike ordninger som sykepenger, dagpenger, pensjon, kontantstøtte, arbeidsavklaringspenger og barnetrygd.

NAV har siden 2006 vært under oppbygging, og i 2007 ble 110 nye NAV-kontor opprettet. I 2008–2009 ble ytterligere cirka 160 nye kontor etablert, og i dag eksisterer det 457 NAV-kontor i norske kommuner og bydeler.

Hver enkelt kommune har egen avtale med NAV om hvilke tjenester det lokale NAV-kontoret skal tilby, noe som betyr at tjenesteinnholdet ved NAV-kontorene vil variere fra kommune til kommune.

NAV (som opprinnelig sto for Ny arbeids- og velferdsforvaltning) ble opprettet 1. juli 2006 ved en sammenslåing av Aetat og trygdeetaten. NAV-kontorene overtok også ansvaret for økonomisk sosialhjelp. Organiseringen av etaten foregikk over flere år fram til 2013, og etableringen av NAV regnes som en av de største reformene i norsk offentlig forvaltning de siste 20 årene. I 2013 ble det etablert en ytelseslinje og en tjenestelinje, en organisering som lignet på den man hadde før reformen.

Det er gjort omfattende evalueringer av denne reformprosessen i regi av blant annet Norges Forskningsråd.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

4. desember 2013 skrev Frank Rossavik

Nav skal ikke skrives med versaler. Dette er et egennavn, noe Nav flere ganger har bekreftet. Mange skriver likevel "NAV", og det er dumt når både Wikipedia og Snl bekrefter. Ofte bruker etaten også "NAV" selv, men åpenbart i markedsføringsøyemed.Her er hva Språkrådet skriver om saken (pkt 3): http://www.sprakradet.no/Tema/Sprak-i-staten/Spraksporsmal/Ofte-stilte-sporsmal/

4. desember 2013 svarte Aksel Braanen Sterri

Tusen takk for tilbakemelding, Frank. Det er nå rettet opp.

18. desember 2018 skrev Vegard Valberg

Hvorfor skriver dere Nav nå med store bokstaver igjen? Er ikke statlige institusjoner lenger pålagt å følge norske rettskrivingsregler?

19. desember 2018 svarte Arild Aspøy

Hei, og takk for innspill. NAV selv bruker konsekvent versaler i sin kommunikasjon og det forholder vi oss til.

Vennlig hilsen
Arild Aspøy

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.