Bruce Springsteen

Faktaboks

Bruce Springsteen
Bruce Frederick Joseph Springsteen
Uttale
sprˈingsti:n
Født
23. september 1949, Long Branch, New Jersey
Bruce Springsteen

Bruce Springsteen, også kalt «The Boss», fotografert under en konsert i Asbury Park i New Jersey i 2006

Av /KF-arkiv ※.

Bruce Springsteen er en amerikansk sanger, gitarist, keyboardist, komponist og tekstforfatter, oppvokst i Freehold i New Jersey. Han har vært en av rockens fremste skikkelser siden slutten av 1970-årene.

Etter å ha fått kontrakt med Columbia Records ga han ut to album i 1973 som ikke solgte mye. Samme år dannet han The E Street Band, som har akkompagnert ham på alle studioalbum unntatt Nebraska, Human Touch, Lucky Town, The Ghost Of Tom Joad, Devils & Dust, We Shall Overcome: The Seeger Sessions og Western Stars. Fra 1974 besto E Street Band av saksofonisten Clarence Clemons (1942–2011), organisten Danny Federici (1950–2008), pianisten Roy Bittan (født 1949), bassisten Garry Tallent (født 1949), trommeslageren Max Weinberg (født 1951) og gitaristen Little Steven. Sistnevnte ble i 1984 erstattet av Nils Lofgren, da også Springsteens kommende kone Patti Scialfa (født 1953, koring og gitar) ble tatt inn. Little Steven var tilbake i 1999. Felespilleren Soozie Tyrell kom med i E Street Band i 2002.

Springsteen vakte fra midten av 1970-årene stor oppmerksomhet med sine energifylte maratonkonserter, og albumene hans fikk strålende mottakelse fra og med albumet og singlen Born To Run. Kontraktmessige problemer medførte et avbrudd i utgivelsene, men han kom sterkt tilbake i 1978, og dobbeltalbumet The River gikk helt til topps på salgslistene og ga ham en stor USA-hit med Hungry Heart. På Nebraska viste han en mer lavmælt og innadvendt side, men med Born In The U.S.A. var han tilbake i det store formatet. Det albumet ga Springsteen hele sju store hits: Dancing In The Dark, Cover Me, Born In The U.S.A., I'm On Fire, Glory Days, I'm Goin' Down og My Hometown. Suksess fikk han også med livesinglen War i 1986 og Brilliant Disguise og Tunnel Of Love i 1987.

The E Street Band ble deretter lagt på is fram til 1999. Streets Of Philadelphia (1994), hans tittelsang til filmen Philadelphia, ga ham både en stor solohit og Oscar-pris for beste sang. Springsteen har siden 1978 solgt mange plater og holdt mange konserter i Norge. I tillegg til flere av de nevnte singlene har han nådd Topp 10 her med The River i 1981, Human Touch og 57 Channels i 1992, The Rising i 2002, Pay Me My Money Down i 2006, Radio Nowhere i 2007 og Working On A Dream i 2009.

Springsteen bygger på rockens beste tradisjoner som moderne folkemusikk. Han er en arbeiderklassehelt som skriver innsiktsfullt og romantisk om småbylivet i USA og skyggesidene ved den amerikanske drømmen, og en poet som ved hjelp av musikerne i E Street Band får utløp for sine sterke rockelåter der bilen ofte brukes som metafor for frihetstrang. Melodiene hans er enkle og fengende, og i tekstene forteller han gjerne historier om vanlige folk og deres problemer, ofte med et samfunnskritisk tilsnitt, som på det akustiske soloalbumet The Ghost Of Tom Joad, der forbindelsen tilbake til vise- og protestsangere som Woody Guthrie er tydelig, og på We Shall Overcome: The Seeger Sessions, en hyllest til Pete Seeger. I likhet med mange av sine kolleger har Springsteen brukt sin stjernestatus til å bekjempe urett og overgrep, blant annet gjennom støtte til Amnesty International.

I september 2016 kom hans selvbiografi Born To Run og samleplata Chapter and Verse, der fem av låtene var tidligere uutgitt og innspilt mellom 1966 og 1972. Fra 12. oktober 2017 til 15. desember 2018 holdt han en rekke solokonserter under tittelen Springsteen on Broadway i et teater i New York City. Soloalbumet Western Stars (2019) avfødte samme år konsertfilmen Western Stars med Springsteen som medregissør og albumet Western Stars: Songs from the Film.

Albumdiskografi

  • Greetings from Asbury Park, N.J. (1973)
  • The Wild, The Innocent & The E Street Shuffle (1973)
  • Born To Run (1975)
  • Darkness On The Edge Of Town (1978)
  • The River (1980)
  • Nebraska (1982)
  • Born In The U.S.A. (1984)
  • Live 1975–85 (boks, 1986)
  • Tunnel Of Love (1987)
  • Human Touch (1992)
  • Lucky Town (1992)
  • In Concert/MTV Plugged (1993)
  • The Ghost Of Tom Joad (1995)
  • Tracks (tidligere uutgitte sanger, 1998)
  • Live In New York City (2001)
  • The Rising (2002)
  • Devils & Dust (2005)
  • Hammersmith Odeon London '75 (live, 2006)
  • We Shall Overcome: The Seeger Sessions (2006)
  • Live In Dublin (with The Sessions Band) (2007)
  • Magic (2007)
  • Working On A Dream (2009)
  • Live At The Main Point 1975 (2011)
  • Wrecking Ball (2012)
  • High Hopes (2014)
  • Springsteen on Broadway (live, 2018)
  • Western Stars (2019)

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Coles, Robert: Bruce Springsteen's America : the people listening, a poet singing, 2003, isbn 0-375-50559-8, Finn boken
  • Marsh, Dave: Bruce Springsteen : two hearts : the definitive biography, 1972–2003, 2004, isbn 0-415-96928-x, Finn boken
  • Marsh, Dave: Bruce Springsteen på scenen, 2007, isbn 978-82-8156-057-4, Finn boken
  • Springsteen, Bruce: Born To Run (Simon & Schuster, 2016; norsk utgave: Cappelen, 2016)

Kommentarer (1)

skrev Guro Djupvik

Hei Jon Vidar, Jeg flyttet litteraturlista til Bruce Springsteen hit, og la til ditt forslag. Hilsen Guro i redaksjonen

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg