Chimú

Ruinene i Chimús hovedstad Chan Chan.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Chimo, Chimor, en av de større før-inka statsdannelser i Peru. Chimúriket var på mange måter en forløper for inkaimperiet og representerte den siste selvstendige politiske integrasjon på nordkysten før hovedstaden Chan Chan ble erobret av inkaene i årene 1465–70.

Faktaboks

uttale:
tʃimˈu

Chimú vokste frem etter Tihuanaco-imperiets fall omkring år 1000 e.Kr. Riket sentrum var Chan Chan i Moche-dalen, og det strakte seg fra Piura-dalen i nord til festningen Permunco i sør, ikke langt fra nåværende Aima. Intensivt irrigasjonsjordbruk dannet det økonomiske grunnlag for staten, som antagelig hadde en styreform ikke ulik den man finner beskrevet for høylandets vedkommende, f.eks. inka: et stenderorganisert fyrstedømme støttet av et utviklet forvaltningsapparat.

Chimúfolket er kjent som byplanleggere, arkitekter og kunsthåndverkere. Den svarte, masseproduserte keramikken finnes i de fleste museer og oppfattes som av ringere kvalitet, estetisk sett, enn tidligere stilarter fra samme område, f.eks. Mochica. Men innen tekstilkunst og metallhåndverk stod Chimú fullt på høyde med det beste i Andes-tradisjonen. Foruten arbeider i gull, sølv og kobber er det godtgjort at Chimú-smedene også tilvirket redskaper og våpen av bronse. Språket, omtalt som yunca eller mochica, er nå utdødd, og identifikasjonen er usikker. Det er av enkelte blitt gruppert under makro-chibcha språkphylum, av andre under makro-penute.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg