Kyushu

Kart over Japan med Kyushu markert i rødt.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0
Nagasaki ligger på Kyushu.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Kyushu er en øy og en region i Japan. Øya er den sørligste av de fire store japanske øyene og landets tredje største med et areal på cirka 36 700 kvadratkilometer. Regionen Kyushu inkluderer imidlertid flere mindre øyer og dekker et område på omtrent 44 500 kvadratkilometer. Den har en befolkning på rundt 14,5 millioner (census 2015).

Faktaboks

Uttale
kyˈushu
Etymologi
japansk ‘de ni provinser’

Kyushu møter Øst-Kinahavet i vest og Stillehavet i øst. Den skilles fra Honshu, Japans største øy, av Kanmonsundet i nord. Øya har imidlertid både bro- og tunnelforbindelse med Honshu ved byen Kitakyushu. I nordvest skiller Tsushima-stredet øya fra Sør-Korea.

Øya er oppbygd av et komplisert system av vulkanske fjellkjeder. Fjellene når flere steder over 1500 meter over havet, med det høyeste, Kuju-san, på 1787 meter over havet. På øya ligger også Aso-san, verdens største aktive vulkankrater. Sør på øya er klimaet subtropisk med mye nedbør.

Kyushu er også landets sørligste region, som i tillegg til hovedøya inkluderer flere mindre øyer, blant annet Ryukyu-øyene. Regionen består av åtte prefekturer: Fukuoka, Kumamoto, Miyazaki, Nagasaki, Oita, Saga, Kagoshima og Okinawa.

Kultur og næringsliv

Kyushu er en viktig jordbruksregion med dyrking av blant annet ris, te, søtpotet, sitrusfrukter og sukkerrør. Øyas betydelige forekomster av kull har i tillegg lagt grunnlag for omfattende industrialisering med tyngdepunkt nord på øya. Spesielt Kitakyushu er en viktig industriby. Industrien inkluderer kjemikalier, jern, stål og bilproduksjon.

Kyushu har mange varme kilder, og spesielt byen Beppu er et populært feriested på grunn av dette. Okinawa, med sitt sub-tropiske klima, er også en populær destinasjon for innenlandsturister. Saga-prefekturet er derimot kjent for sin tradisjonsrike produksjon av porselen. I tillegg har øya flere nasjonalparker.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg