Faktaboks

Honshu
Uttale
hånʃu:
Etymologi
japansk, ‘hovedlandet’
Honshu, Japan
Honshu er den største av øyene som utgjør Japan. Kart over Japan, der Honshu er markert i mørk grønt.
Fuji-san
Japans høyeste fjell, Fuji-san, ligger på Honshu.
Av .
Lisens: CC BY NC SA 2.0
Matsumoto slott, i bruk fra 1504 til 1868.
.
Lisens: CC BY 2.0

Honshu er en øy i Japan, den største av de japanske øyer. Øya ligger mellom Stillehavet i øst og Japanhavet i vest. Honshu har et areal på 231 033 kvadratkilometer og er dermed den sjuende største øya i verden. Med 104 millioner innbyggere (2017) er Honshu den nest mest bebodde øya etter Java.

Geografi

Honshu strekker seg 1285 kilometer i retning nordøst–sørvest med en sterkt varierende bredde. Øya opptar over 60 prosent av Japans totale areal og 80 prosent av innbyggertallet. Øya består av en rekke fjellkjeder med topper som flere steder når over 3000 meter over havet. Høyest er Fuji-san (3776 meter over havet), Japans hellige fjell, og Honshu er dermed jordens sjuende høyeste øy.

Fjellene på Honshu er vulkanske med over 40 fortsatt aktive vulkaner, mange varme kilder og utslokte vulkankratre. Honshu rammes hyppig av kraftige jordskjelv. Det kraftigste jordskjelvet som er målt i Japan, rammet øygruppen i mars 2011 og hadde hadde en styrke på over 9 på Richters skala. Dette er også det fjerde kraftigste jordskjelvet som er målt noensinne, og 19 000 mennesker mistet livet.

Øya har et mildt, fuktig klima og rammes hyppig av tyfoner. De kraftigste tyfonene i nyere tid rammet Honshu i oktober 2019 og i 1958.

Samferdsel

Honshu er godt utbygd med vei og jernbane. Honshu–Shikoku-forbindelsen er en vei- og jernbaneforbindelse som knytter Honshu til øya Shikoku.

Næringsliv

Stillehavskysten er landets økonomiske sentrum, og omfatter Japans tre største by- og industriregioner: Keihin omkring Tokyo–Yokohama–Kawasaki, Hanshin omkring Osaka–Kobe–Kyoto og Chukyo omkring Nagoya.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev John Erik Bøe Lindgren

Hei! Vi har fjernet «(tidligere Hondo)» fra vår (Språkrådets) liste over geografiske navn etter innspill fra kyndig hold. Dere kan vurdere å gjøre det samme. Det kan virke som om dette enten er en feil som bare er blitt tradert, eller (mest sannsynlig) at det bunner i en eldre praksis som strider mot bruken og oppfatningen av ordet hondo i dag.

svarte Guro Djupvik

Hei! Vi følger deres navngivingspraksis, så artikkelen er nå endret. Takk for at dere gjorde oss oppmerksomme på dette! Vennlig hilsen Guro i redaksjonen

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg