Okinawa av . CC BY NC 2.0

Okinawa

Okinawaøyene er de midterste av Ryukyuøyene, en rekke øyer som ligger mellom Japan og Taiwan.

Av .
Lisens: CC BY 2.0

Okinawa er en japansk øygruppe i Stillehavet, cirka 520 kilometer sør for Kyushu. Okinawa er en del av Ryukyuøyene, og har et areal på 2270 kvadratkilometer med 1 285 000 innbyggere (2010). Hovedbyen er Naha. Øygruppen består av hovedøya Okinawa (1199 kvadratkilometer) og en rekke mindre øyer.

Faktaboks

uttale:
okinˈawa

Okinawa har subtropisk klima. Det foregår en del jordbruk med dyrking av sukkerrør, ananas, bananer, søtpoteter, soyabønner og ris, i tillegg til fiske (tunfisk) og kveghold. Industrien er lite utviklet, og omfatter hovedsakelig foredling av landbruksprodukter, blant annet raffinering av sukker, hermetisering av ananas og produksjon av brennevin (sake). Øygruppen har også lakk- og tekstilarbeider. Viktigste inntektskilde er turisme.

Historie

Seierrike amerikanske styrker på Okinawa i april 1945.

Amerikanske styrker på Okinawa
Av .

Okinawa, som opprinnelig var et selvstendig kongerike, betalte fra 1300-tallet tributt til Kina og fra 1600-tallet også til Japan, som i 1879 annekterte øyene.

Under andre verdenskrig ble Okinawa under voldsomme kamper erobret av amerikanerne ved stillehavskrigens siste store amfibieoperasjon i mars–juni 1945. Det antas at 140 000 sivile ble drept, sammen med 110 000 japanske og 15 000 amerikanske soldater. I perioden 1945–1972 var området underlagt amerikansk administrasjon, og den strategisk viktige øya ble bygd ut til å bli en av USAs viktigste fly- og flåtebaser.

Okinawa ble levert tilbake til Japan i 1972, men USA beholdt sine baseanlegg som har lagt beslag på 20 prosent av all jord på hovedøya. Basene har vært gjenstand for kritisk agitasjon og folkelige protestaksjoner. Etter en avtale inngått under president Bill Clintons Japan-besøk i 1996, ble en rekke mindre baseanlegg nedlagt eller innskrenket de følgende årene. Ifølge en ny avtale inngått under president George W. Bush' besøk i oktober 2005, skulle USA trekke ut 7000 marinesoldater fra Okinawa og nedlegge den omstridte flybasen Futenma. De amerikanske styrkene på Okinawa utgjorde da nesten halvparten av de cirka 47 000 amerikanske soldatene i Japan.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg