Faktaboks

Okinawa
Uttale
okinˈawa
Ryukyuøyene

Okinawaøyene er de midterste av Ryukyuøyene, en rekke øyer som ligger mellom Japan og Taiwan.

Rådhuset i Naha
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Okinawa er en japansk øygruppe i Stillehavet, cirka 520 kilometer sørvest for Kyushu og del av prefekturet ved samme navn. Okinawa er en del av Ryukyuøyene og hovedstaden er Naha. Øygruppen består av hovedøya Okinawa (1199 kvadratkilometer) og en rekke mindre øyer.

Okinawa har subtropisk klima. Det foregår en del jordbruk med dyrking av sukkerrør, ananas, bananer, søtpoteter, soyabønner og ris, i tillegg til fiske (tunfisk) og kveghold. Industrien er lite utviklet, og omfatter hovedsakelig foredling av landbruksprodukter, blant annet raffinering av sukker, hermetisering av ananas og produksjon av brennevin (awamori). Øygruppen har også lakk- og tekstilarbeider. Okinawa er et populært turistmål både for japanske og utenlandske turister. Okinawa er også kjent for å være opprinnelsesstedet for moderne karate som ble introdusert til resten av Japan av Gichin Funakoshi fra 1922.

Historie

Amerikanske styrker på Okinawa

Seierrike amerikanske styrker på Okinawa i april 1945.

Amerikanske styrker på Okinawa
Av .

Okinawa, som opprinnelig var et selvstendig kongerike, betalte fra 1300-tallet tributt til Kina og fra 1600-tallet også til Japan, som i 1879 annekterte øyene.

Under andre verdenskrig ble Okinawa under voldsomme kamper erobret av amerikanerne ved stillehavskrigens siste store amfibieoperasjon i mars til juni 1945. Det antas at 140 000 sivile ble drept, sammen med 110 000 japanske og 15 000 amerikanske soldater. I perioden 1945 til 1972 var området underlagt amerikansk administrasjon, og den strategisk viktige øya ble bygd ut til å bli en av USAs viktigste fly- og flåtebaser.

Okinawa ble levert tilbake til Japan i 1972, men USA beholdt sine baseanlegg som har lagt beslag på 20 prosent av all jord på hovedøya. Basene har vært gjenstand for kritisk agitasjon og folkelige protestaksjoner. Etter en avtale inngått under president Bill Clintons Japan-besøk i 1996, ble en rekke mindre baseanlegg nedlagt eller innskrenket de følgende årene. Ifølge en ny avtale inngått under president George W. Bush' besøk i oktober 2005, skulle USA trekke ut 7000 marinesoldater fra Okinawa og nedlegge den omstridte flybasen Futenma. De amerikanske styrkene på Okinawa utgjorde da nesten halvparten av de cirka 47 000 amerikanske soldatene i Japan. Amerikanske og japanske myndigheter har bestemt at Futenma flybasen skal flyttes lenger nord til Henoko i byen Nago, noe som har ført til store protester fra lokal befolkning og myndigheter. Per 2018 er det cirka 26 000 militærpersonell på Okinawa og det utgjør 70 prosent av alt amerikansk militærpersonell i Japan.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker:

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg