Japans geografi

Satelittbilde av Japan fra 2003.
Av .

Hokkaido. Risdyrking. Ris er et av øyas viktigste jordbruksprodukter. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Det meste av Tokyos befolkning bor i store bysentre utenfor den indre bykjernen, som er dominert av tett forretningsbebyggelse. En ganske stor del av arbeidstakerne har mer enn tre timer daglig reisevei til arbeidet i det sentrale Tokyo. Den store person- og varetransporten medfører betydelig press på byens transportnett. Både undergrunnsbanenettet og veinettet er godt utbygd. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Japan ligger mellom 24° (Ryukyuøyene) og 45° 40ʹ nordlig bredde og mellom 123° og 146° østlig lengde. Øygruppen er skilt fra det asiatiske fastlandet av Japanhavet og det 200 kilometer brede Tsushima- og Koreastredet. Det okhotske hav og La Pérouse-stredet danner skillet mot øya Sakhalin, som tilhører Russland, i nord.

Øst- og sørkysten av øyene vender mot Stillehavet. Japan består av de fire hovedøyene Honshu, Hokkaido, Kyushu og Shikoku – samt nærmere 3500 mindre øyer og holmer. Lengst sørvest ligger Okinawa og de andre 54 Ryukyu-øyene. Fra nord til sør spenner øyene over en avstand av 3000 kilometer.

Geologi og landformer

Japan er en del av de bueformede sonene langs østsiden av Asia som er dannet ved kollisjon mellom stillehavsplaten, som beveger seg mot vest, og den eurasiske platen, som beveger seg mot øst. Det er bygd opp av avleiringer fra silur til tertiær, og av vulkanske bergarter fra de samme tidene.

Øyenes nåværende begrensning skyldes jordskorpebevegelser i ny tid. Japan har betydelig seismisk aktivitet og er et av de mest aktive områder i jordskorpen. Det forekommer årlig rundt 1500 jordskjelv. Det finnes 108 aktive vulkaner i Japan (kilde: Japan Institute of Country-ology and Engineering), og vulkanske avsetninger dekker nesten 25 prosent av landets overflate. Både på Hokkaido, nordlige og midtre Honshu og på det sørlige Kyushu finnes store områder med aktive vulkaner, varme kilder og geysirer. De store dypene utenfor kysten av Japan er også hyppig utsatt for jordskjelv og kan skape ødeleggende tsunamier.

Over hele Japan har de kompliserte foldningene og forkastningene skapt en sammensatt mosaikk av landformer. Alle øyene er fjellrike, men særlig fremtredende fjellområder er oppstått på steder hvor flere foldebuer løper sammen. Gjennom det sentrale Honshu går Japanske alper med flere topper på over 3000 meter over havet. Høyest og mest berømt av alle japanske fjell er Fuji-san (3776 meter over havet), sørvest for Tokyo.

Kystlinjen har en samlet lengde på 27 200 kilometer. Langs Stillehavet og Innlandshavet (Setonaikai) ligger lave kyst- og elvesletter. Den største av disse er Kantosletta som dekker et område på over 15 000 kvadratkilometer.

Japans største elver er Teshio- og Ishikari-elvene i Hokkaido, Kitami-, Tone-, Shinano-, Kiso- og Tenryū-elvene i Honshu og Chikugo-elven i Kyushu. Biwa-ko som ligger i sentrale Honshu er den største innsjøen i Japan med en størrelse på 270 kvadratkilometer.

Største øyer

Øy Areal km²
Hokkaido 83 451
Honshu 231 046
Shikoku 18 784
Kyushu 42 155
Okinawa 2 265

Regioner i Japan

Japan er offisielt delt inn i åtte regioner som alle inneholder ett eller flere prefekturer.

Region Prefektur(er)
Hokkaido Hokkaido
Tohoku

Aomori

Akita

Iwate

Yamagata

Miyagi

Fukushima

Kanto

Tokyo

Kanagawa

Chiba

Saitama

Gunma

Tochigi

Ibaraki

Chubu

Aichi

Shizuoka

Gifu

Niigata

Nagano

Yamanashi

Toyama

Ishikawa

Fukui

Kinki/Kansai

Kyoto

Osaka

Nara

Hyogo

Shiga

Wakayama

Mie

Chugoku

Okayama

Hiroshima

Yamaguchi

Tottori

Shimane

Shikoku

Kagawa

Ehime

Kochi

Tokushima

Kyushu (inkludert Okinawa)

Fukuoka

Saga

Nagasaki

Kumamoto

Oita

Miyazaki

Kagoshima

Okinawa

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg