Kunst i Portugal

Nuño Gonçalves var hoffmaler i 1450–1471,og var særlig kjent for sine storslåtte altertavler.

Maleri fra 1828.
Av .
Maleri fra 1534–1535. I apostlenes gjerninger står det: «Og det viste seg for dem tunger likesom av ild, som delte seg og satte seg på hver enkelt av dem.»
Av .

Portugisisk kunst har fått impulser både fra romersk, og senere fra maurisk kultur, men vitnesbyrdene er få. Fra middelalderen av var det en høyt utviklet gullsmedkunst, og under renessansen finner vi fremragende bokkunst, fra barokktiden porselen. Særlig kjent er den mosaikkaktige veggfajanse fra 1600-tallet, de såkalte azulejos.

Portugal er relativt fattig på middelalderskulptur, men har en svulmende barokkskulptur. Billedhuggeren Joaquim Machado de Castro (1731-1822) er kjent for terrakotta-arbeider og kong Josefs rytterstatue i Lisboa.

Den nasjonale malerskole vokste frem under flamsk påvirkning mot slutten av 1400-tallet. En ledende skikkelse var Nuño Gonçalves som var hoffmaler i 1450–1471, som er særlig kjent for sine storslåtte altertavler. Gonçalves fremste etterfølger på 1500-tallet var Vasco Fernandes, også kalt Grao-Vasco. Med renessansen ble den italienske innflytelsen tydelig i religiøs malerkunst.

Barokken på 1600-tallet var en gullalder for skulptur, påvirket av italienske og franske mestere, den ledende billedhugger var Joaquim Machado de Castro. På 1700-tallet var Domingos Antonio Sequeira (1768–1837) den ledende representanten for et Rembrandt-inspirert clair-obscur maleri, mens Francisco Vieira (1765–1805) var den fremste nyklassisisten. Columbano Bordalo-Pinheiro (1857–1929) er særlig kjent for sine mange portretter. Under nyklassisismen og romantikken på 1800-tallet domineres billedkunsten av franske forbilder.

Portugisiske kunstnere deltok i liten grad i de moderne bevegelsene på 1900-tallet. Et unntak var kubisten Amadeo de Souza-Cardoso. Unge kunstnere reiste til Paris og ble blant annet inspirert av Paul Cézanne og kubistene; verdt å nevne er José de Almada Negreiros.

Moderne portugisisk kunst har få internasjonalt berømte navn. Et unntak er Maria Elena Vieira da Silva, som med sine abstrakte malerier regnes som en av forgrunnsskikkelsene i den såkalte Paris-skolen. Senere har kunstnere som Paula Rego, José de Guimarães, Julião Sarmento samt billedhuggeren Manuel Cargaleiro markert seg.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg