Kuching

Artikkelstart

Kuching er en by i Malaysia, hovedstad i Sarawak, på nordvestkysten av øya Borneo, ved elven Sarawak. Byen har 570 407 innbyggere, med forsteder 684 112 innbyggere (2019). Med dette er Kuching den største byen i Øst-Malaysia.

Faktaboks

Uttale
-tsj-

Byen ble grunnlagt i 1827. De tre største befolkningsgrupper er malayere (45,1 prosent), kinesere (37,2 prosent) og dajakere (8,8 prosent).

Næringsliv og transport

Kuching er det viktigste handels- og finanssenteret i Sarawak. I byen er det en variert industriell virksomhet fra matvareindustri til elektronisk industri. Kuching havn anløpes av både laste- og cruiseskip. Den er en utskipningshavn for blant annet gummi, pepper og sago. For lokal transport er elven Sarawak viktig. Det er motorvei mellom Kuching og Kota Kinabalu i Sabah. En internasjonal flyplass er lokalisert 11 kilometer sør for Kuching.

Kuching er mye brukt av turister som utgangspunkt for besøk i andre deler av Øst-Malaysia og Brunei. I en avstand på mindre enn 100 kilometer fra Kuching er det tre nasjonalparker:

  • Kuching Wetlands nasjonalpark er 15 kilometer nordvest for byen. Nasjonalparken har et areal på 170 kvadratkilometer med blant annet mangrove-skog.
  • Bako nasjonalpark omfatter den nordlige delen av halvøya Muara Tebas, ved elvene Sarawak og Bako. Nasjonalparken er 23 kilometer nordøst for Kuching og har et areal på 27 kvadratkilometer. Den ble etablert i 1957 og er den eldste nasjonalparken i Sarawak. Her kan man se nesten alle former for vegetasjon og ville dyr som finnes på øya Borneo.
  • Gunung Gading nasjonalpark er 85 kilometer nordvest for Kuching. Her finnes blant annet verdens største blomst, rafflesia arnoldii.

Kultur og kunnskap

Delstatsmuseet fra 1891 er det eldste museet på øya Borneo. Her vises blant annet kunst fra urbefolkningen og en utstilling av utstoppede lokale dyr. I byen er det flere museer, blant annet et tømmermuseum og et kattemuseum, samt et planetarium. Borgen Margherita ble bygd i 1879 for å beskytte byen mot angrep fra pirater. Nå er det i borgen et galleri med en utstilling som viser Sarawaks historie. Den gamle domstolbygningen fra 1871 ble bygd i barokk stil. Nå rommer bygningen blant annet Sarawaks turistkontor og et tekstilmuseum. Palasset Astana fra 1870 er residens for delstatens guvernør. Tua Pek King fra 1770 er det eldste kinesiske templet i Kuching, hvor det også er flere moskéer og både en protestantisk og en romersk-katolsk katedral.

Det er tre private universiteter i Kuching. I byen Kota Samarahan, 20 kilometer sørøst for Kuching, er det et offentlig universitet som har et medisinsk fakultet i Kuching.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg