Faktaboks

Offisielt navn
KONSERVATIVT
Organisasjonstype
Forening/lag/innretning
Forretningsadresse
Drammen
Daglig leder
Knut Harry Nilsen
Styreleder
John Erik Selle (Partileder)

Konservativt er et norsk, kristenkonservativt politisk parti stiftet i 2011. Fram til 2015 het det De Kristne, deretter Partiet De Kristne fram til 2022.

Ungdomspartiet heter Konservativt ungdomslag.

Ved stortingsvalget 2021 fikk partiet om lag 10 400 stemmer (0,4 prosent).

Ideologi og politikk

Konservativt bygger på et kristenkonservativt verdigrunnlag. Ifølge partiprogrammet vil de «løfte fram det livslange, monogame ekteskapet mellom mann og kvinne som norm og ideal». Partiet vil ikke akseptere andre samlivs- og familieformer enn det tradisjonelle ekteskapet. Konservativt gir også helhjertet støtte til staten Israel. Motstand mot retten til abort er også en av partiets hjertesaker.

Historikk

Konservativt (da De Kristne) ble stiftet på Bømlo i Hordaland i 2011 som en reaksjon på at Kristelig Folkeparti, ifølge initiativtakerne, gradvis hadde fjernet seg fra de tradisjonelle kristne verdiene. Den utløsende faktoren var at sentrale krefter i KrF ønsket å fjerne bekjennelsesparagrafen for tillitsvalgte.

For Kristelig Folkeparti var etableringen problematisk. Tidligere KrF-leder Dagfinn Høybråten advarte i desember 2012 offentlig mot den nye konkurrenten. Han mente at det nye partiet ville virke splittende på den kristne velgerflokken. KrF ville miste velgere, men uten at De Kristne ville erobre noen mandater, mente han. Advarselen ble gjentatt blant annet av redaktør Vebjørn Selbekk i avisa Dagen, etter at KrF ikke nådde sperregrensen ved stortingsvalget 2021 og bare fikk tre stortingsrepresentanter.

Valgresultater

Partiet stilte til valg første gang ved stortingsvalget i 2013, hvor de totalt fikk omtrent 17 700 stemmer (0,6 prosent). Størst var oppslutningen i Vest-Agder (2,0 prosent). I stortingsvalget 2017 dalte oppslutningen til rundt 8 700 stemmer (0,3 prosent), mens partiet ved stortingsvalget 2021 stilte partiet liste i alle valgdistrikter og gikk noe fram igjen med cirka 10 400 stemmer (0,4 prosent).

Ved kommunestyre- og fylkestingsvalget i 2019 fikk Konservativt (da Partiet De Kristne) innvalgt én representant i fylkestinget i Agder, og fikk samtidig én representant blant annet i bystyret i Kristiansand og i Ålesund. Størst oppslutning fikk partiet ved kommunevalget i Bømlo med 4,3 prosent. Partiet stilte liste i 54 kommuner og i samtlige 11 fylker, og fikk totalt rundt 10 400 stemmer.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

Sektorkode
7000 Ideelle organisasjoner
Næringskode(r)
94.920 Partipolitiske organisasjoner

Kommentarer (5)

skrev Sverre Olav Lundal

Kvifor er svaret til partistiftar Terje Simonsen på kritikken frå Kristeleg Folkeparti utelate i gjeldande versjon av artikkelen?

svarte Olav Garvik

Hei Lundal, Det skuldast rett og slett at kommentaren frå Terje Simonsen etter så mange år heng litt i "lause lufta". Lesaren vil spørja seg kven denne Simonsen er. Joda, han var partistiftar, men det er jo svært lenge sidan han spela ei rolle i partiet. Vennleg helsing Olav Garvik

svarte Sverre Olav Lundal

Hei Garvik, Det er høgst relevant at kommentaren til kritikken blir ståande. Dessutan er det ikkje lenge sidan Terje Simonsen spela ei rolle i partiet. Han blei sjuk i februar 2014, og døydde i november 2015.

skrev Sverre Olav Lundal

Kvifor er svaret til partistiftar Terje Simonsen på kritikken frå Kristeleg Folkeparti utelate i gjeldande versjon av artikkelen?

skrev Olav Garvik

Hei, Det er eg usamd med deg i. Skulle vi ha kommentaren frå Simonsen ståande, måtte vi introdusera han. Han var nemnt i tidlegare versjonar, som partisekretær. Seinare kom Jan Ingvaldsen, som og er død. Den beste løysinga ville kanskje vera å sløyfa heile dette avsnittet med Høybråten sin kommentar. Det får eg vurdera. Helsing Olav Garvik

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg