Ghanas utenrikspolitikk

Artikkelstart

Ghana er en av de mest toneangivende afrikanske stater og førte i mange år en aktiv utenrikspolitikk, fra selvstendigheten i 1957 grunnlagt på alliansefrihet og brede kontaktflater i så vel Afrika som andre deler av den tredje verden.

Forholdet til nabolandene har vært noe vekslende, og særlig har forholdet til Togo i flere perioder vært avmålt. Rundt 1990 var det spent mellom de to landene, blant annet etter at over 100 000 togolesere flyktet til Ghana grunnet den politiske utviklingen i hjemlandet. Etter angrep på Togos president Eyadéma i 1993–1994 ble Ghana beskyldt for medvirkning, og Togo bombet flere ghanesiske landsbyer, samt en grensepost. Grensen har i lengre perioder vært stengt – uten at det har kunnet forhindre til dels omfattende handel via illegale kanaler. Forholdet til nabolandet i nord, Burkina Faso, var særlig nært midt i 1980-årene, etter at Thomas Sankara grep makten og førte en politikk inspirert av Ghanas president Jerry Rawlings.

Ghana er blant de stater som hyppigst deltar i FNs fredsbevarende operasjoner. Fra 1990 har Ghana også bidratt med tropper til flere operasjoner i Vest-Afrika, i regi av de regionale ECOMOG-styrkene. Ghana har vært en pådriver for det fredsbevarende arbeidet innenfor ECOWAS, og har fra slutten av 1990-tallet hatt et nært samarbeid med USA, blant annet med felles militære øvelser i internasjonal fredsbevaring og humanitære operasjoner. Ghana var et av landene president Bill Clinton besøkte på sin Afrika-rundreise i 1998, det samme gjorde George W. Bush i 2008. Etter hvert som Kina har gjenopptatt sin interesse for Afrika, er det også utviklet et nærmere samarbeid mellom Ghana og Kina; Kinas statsminister Wen Jiabao besøkte landet i 2006.

Kofi Annan fra Ghana var i perioden 1996–2006 FNs generalsekretær. I 2004 åpnet et regionalt senter for fredsbevaring utenfor Accra: The Kofi Annan International Peacekeeping Training Centre. I 2005 ble Ghana valg til en av de roterende plassene i FNs sikkerhetsråd, for to år. I 2008 var Ghana vertskap for den internasjonale bistandskonferansen High Level Forum on Aid Effectiveness.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg