Dyreliv i Brasil

Rødara fra Brasil. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Artikkelstart

Brasil har et rikt utvalg av pattedyr, med puma, jaguar og tapir som de største. Gnagerne er rikt representert, med blant annet flodsvin – også kalt kapivar og kapybara –, gullharer eller agutier, sumpbever – kjent også som beverrotte og nutria – og mange marsvinarter. Primatene er meget rikt representert, med silkeaper inkludert tamariner, ekornape, brølaper og ullaper og andre kapusineraper som uakari. Maurslukere og beltedyr er vanlige i skog og på savanne, dovendyr i regnskogen.

Brasil har en av verdens rikeste fuglefaunaer med over 1500 arter, blant annet papegøyer som amazoner og enorme, fargesprakende araer, tukaner, kolibrier, hokkoer og den underlige hoatzinen som har klør på vingene i ungestadiet. Av slanger finnes blant annet anakonda og kongeboa.

I Amazonas lever over 2000 forskjellige fiskearter, mange skilpadder, kaimaner, elvedelfinarten amazonasdelfin og sjøkuarten amazonasmanat. Størst økonomisk betydning har fiskene pirarucu og pescado. Pirajaarter er tallrike i Amazonas-området.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg