São Francisco

Av .
Lisens: CC BY 2.0

Et av rokokkoens hovedverker i Brasil er kirken São Francisco, som ligger på en høyde i byen Ouro Prêto. Den ble bygd på 1700-tallet, antakelig av Aleijadinho. Ouro Prêto står på UNESCOs Liste over verdens kultur- og naturarv. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Artikkelstart

São Francisco er Brasils lengste elv, 2914 kilometer lang. Den har utspring i Canastrafjellene, cirka 200 kilometer nordvest for Rio de Janeiro, og renner mot nord gjennom platået i Minas Gerais og Bahia, før den svinger mot sørøst og munner ut 300 kilometer sør for Recife.

Faktaboks

Uttale
sˈʌu frʌnsˈisku
Etymologi

oppkalt etter Frans av Assisi

Også kjent som

portugisisk: Rio São Francisco

Cirka 310 kilometer ovenfor elvemunningen ligger Paulo Afonso-fallene, en rekke fall med til sammen 80 meter fallhøyde. Elven renner gjennom et relativt nedbørfattig område, med sommerregn, vintertørke og store sesongmessige endringer i vannføringen. Gjennomsnittlig vannføring er 2900 m3 per sekund, det totale dreneringsområdet cirka 646 000 km2.

Store damanlegg og kraftverk gir elektrisitet til nordøstlige Brasil og bidrar med kunstig vanning av store jordbruksarealer. Elven er seilbar over en strekning på 1400 kilometer mellom Pirapora i Minas Gerais og Juazeiro i Bahia.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg