Ceará

Ceará, delstat i Brasil, nord i Nordøst-regionen, kyst til Atlanterhavet, grenser til Rio Grande do Norte i øst, Paraíba i sørøst, Pernambuco i sør og Piauí i vest; 145 712 km2 (i tillegg kommer et omstridt område langs grensen mot Piauí på 2977 km2) med 8 183 800 innb. (2007). Hovedstad: Fortaleza.

Faktaboks

Ceará
Uttale
searˈa

Natur

Sandig kystslette og et oppskåret platåland, høyeste punkt 1154 moh. Varmt og tørt tropisk klima. Nedbøren, som er konsentrert til en kort regntid (mars–mai), varierer fra ca. 1600 mm i året ved kysten til 400 mm i innlandet som er en del av det tørre Sertão. Området er hyppig rammet av tørkekatastrofer som kan vare i flere år.

Befolkning

Området ble opprinnelig kolonisert av portugisere og nederlendere, og befolkningen består av etterkommere av disse, samt av migranter fra andre deler av Nordøst-Brasil. I det tørre Sertão-området lever en gruppe mennesker kalt vaqueiros. Disse gjeter kveg og utnytter det meste av dyrene. Cearás befolkning dyrker en rik kultur med mye folklore. Imidlertid er befolkningen preget av stor fattigdom. Spedbarnsdødeligheten er høy (52 ‰ 1999) og 44 % av befolkningen var 2000 funksjonelle analfabeter. Største byer er: Fortaleza, Juazeiro do Norte, Caucaia og Maracanau.

Næringsliv

Næringslivet er lite utviklet, men Ceará har hatt økonomisk vekst etter 1985. På større farmer dyrkes bomull og andre salgsprodukter som sukkerrør, tropiske frukter og grønnsaker. Ellers dyrkes bønner, ris, mais og manioka. I innlandet er det betydelig kveghold, samt relativt store bestander av svin, sau, geit og fjærkre. Storstilt blomstergartneridrift i innlandet ble igangsatt 1999 etter statlig initiativ, og blomstene eksporteres til det sørlige Brasil. Industrien er mer beskjeden men voksende og er basert på egne landbruks- og mineralressurser. Nasjonale og internasjonale selskaper har siden 1990-årene etablert seg for å utnytte billig arbeidskraft. De viktigste produktene er fottøy, metall- og mekaniske deler, tekstiler, klær og elektriske og elektroniske deler. Fortaleza og kysten som preges av fantastiske strender, gjør Ceará til en av de viktigste turistregionene i Brasil.

Historikk

Første europeiske bosetning fant sted i 1612 av immigranter fra Azorene. Ceará var opprinnelig en del av den portugisiske kolonien Maranhão e Grão-Pará. Dominert av nederlendere 1637–54, senere en del av Pernambuco. Egen delstat i 1799. Forsøkte 1824 å danne en uavhengig stat sammen med Pernambuco, Rio Grande do Norte og Paraíba under navnet Konføderasjonen Equador. Ceará var 1884 den første brasilianske delstat som frigav de afrikanske slavene.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg