Ceará

Fortaleza er hovedstaten i delstaten Ceará.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Ceará er en delstat i Brasil, nord i Nordøst-regionen. Delstaten er kjent for sin lange kystlinje til Atlanterhavet, og grenser til Rio Grande do Norte i øst, Paraíba i sørøst, Pernambuco i sør og Piauí i vest. Den dekker et areal på 145 712 km2 (i tillegg kommer et omstridt område langs grensen mot Piauí på 2977 km2) og har 9 187 103 innbyggere (IBGE, estimat for 2020). Hovedstad og største by er Fortaleza.

Faktaboks

Uttale
searˈa

Natur

Landskapet består av sandig kystslette og et oppskåret platåland, høyeste punkt er 1154 meter over havet. Varmt og tørt tropisk klima. Nedbøren, som er konsentrert til en kort regntid (mars–mai), varierer fra cirka 1600 millimeter i året ved kysten til 400 millimeter i innlandet som er en del av det tørre Sertão. Området er hyppig rammet av tørkekatastrofer som kan vare i flere år. Delstaten har to nasjonalparker: Ubajara og Jericoacoara, sistnevnte opprettet i 2002 for å bevare områdets strender, laguner, sanddyner og mangrover.

Befolkning

Området ble opprinnelig kolonisert av portugisere og nederlendere, og befolkningen består av etterkommere av disse, samt av migranter fra andre deler av Nordøst-Brasil. I det tørre Sertão-området lever en gruppe mennesker kalt vaqueros. Disse gjeter kveg og utnytter det meste av dyrene. Cearás befolkning dyrker en rik kultur med mye folklore. Imidlertid er befolkningen preget av stor fattigdom. Spedbarnsdødeligheten er høyere enn landsgjennomsnittet, men har falt drastisk fra 111,5 promille i 1980 til 30,8 promille i 2006. I år 2000 var 44 prosent av befolkningen funksjonelle analfabeter; i 2018 hadde analfebetismeraten sunket til 13,3 prosent. Største byer er Fortaleza, Caucaia, Juazeiro do Norte, Maracanaú og Sobral.

Næringsliv

Under militærregimet (1964–1985) ble det gjennomført progressive tiltak for å fremme industrialisering og urbanisering i Ceará, og den økonomiske veksten skjøt fart fra 1980-tallet av. Økonomien, som tradisjonelt har vært basert på landbruk, domineres i dag av tertiærnæringer (handel og tjenester), især turisme. Fortaleza og kysten som preges av fantastiske strender, gjør Ceará til en av de største turistregionene i Brasil.

På større farmer dyrkes bomull og andre salgsprodukter som sukkerrør, tropiske frukter og grønnsaker. Ellers dyrkes bønner, ris, mais og maniok. I innlandet er det betydelig kveghold, samt relativt store bestander av svin, sau, geit og fjærkre. Største eksportartikler er fottøy (gummi og skinn), krepsdyr, tekstiler og kasjunøtter. Ceará er en av tre brasilianske delstater som produserer hele verdens forsyning av karnaubavoks. Nasjonale og internasjonale selskaper har siden 1990-årene etablert seg i delstaten for å utnytte billig arbeidskraft.

Historie

Første europeiske bosetting fant sted i 1612 av immigranter fra Asorene. Ceará var opprinnelig en del av den portugisiske kolonien Maranhão e Grão-Pará. Området var okkupert av nederlendere i perioden 1637–54 og ble senere en del av Pernambuco. Ceará ble et eget kapteinskap (len) under den portugisiske tronen i 1799 og provins i det brasilianske imperiet i 1822. Økonomien var basert på sukkerplantasjer med afrikanske slaver som arbeidskraft. I 1824 forsøkte Ceará å danne en uavhengig stat sammen med Pernambuco, Rio Grande do Norte og Paraíba under navnet Ekvatorforbundet (Confederação do Equador), men separatistforsøket mislyktes. I 1884 var Ceará den første brasilianske provinsen som avskaffet slaveri. Da Den første brasilianske republikk ble opprettet i 1889 fikk Ceará status som delstat.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg