John McCain, amerikansk politiker, senator fra Arizona siden 1987 og Det republikanske partiets kandidat ved presidentvalget i 2008.

McCain er utdannet marineoffiser fra US Naval Academy i Annapolis, Maryland (1958) og National War College i Washington, D.C., (1974). Da McCain forlot marinen for å satse på politikk i 1981, hadde han kommandørs grad.

Han gjorde aktiv tjeneste som jagerflyger fra hangarskip i Vietnamkrigen.

I 1967 ble McCain skutt ned under et bombetokt over Hanoi og tilbrakte 5 1/2 år som krigsfange. Han er blitt kjent for å ha takket nei til et tilbud om løslatelse i 1968 og begrunnet det med prinsippet om at de lengst ventende først skal frigis. Tilbudet fra Nord-Vietnam var antakelig motivert av propagandahensyn, da McCains far på samme tid var øverstkommanderende for USAs styrker i Vietnam.

McCain ble torturert under krigsfangenskapet og kom som politiker senere til å kritisere USAs bruk av tortur i George W. Bushs presidenttid.

McCain ble valgt inn i Representantenes hus fra Arizona i 1982. Han hadde ingen direkte erfaring som politiker, men hadde i perioden 1977-1981 arbeidet som marinens bindeledd til Kongressen.

I 1986 ble McCain innvalgt til Senatet. Han er siden gjenvalgt fem ganger, senest i 2016. 

McCain har vært regnet for å tilhøre den moderate delen av Det republikanske partiet, samtidig som han tidvis har gått inn for sterkere bruk av militærmakt.

Han skaffet seg i 1990-årene ry som en særlig uavhengig innstilt politiker, blant annet ved å snakke mer åpent med journalister enn det som er vanlig og tidvis ved å gå imot flertallet i sitt eget parti. 

McCain forsøkte å bli Det republikanske partiets kandidat til presidentvalget i 2000 og argumenterte blant annet med sin uavhengighet og direkte stil. Han overrasket mange ved å vinne klart i New Hampshire, men havnet snart etter George W. Bush og trakk seg fra nominasjonskampen.

I 2007 erklærte han seg igjen som presidentkandidat. Han vant nominasjonen i løpet av noen uker vinteren 2008 etter å ha innhentet konkurrentene på meningsmålingene sent i 2007.

Som republikanernes kandidat i 2008 lyktes ikke McCain i å fremme et program for endring på samme måte som motkandidaten Barack Obama. Han ble antakelig også hemmet av den sviktende populariteten til partifellen George W. Bush. McCain tapte etter å ha mottatt om lag 46 % av stemmene, seier i 22 stater og 174 (av 538) valgmenn.

Etter presidentvalget i 2008 gikk McCain tilbake til Senatet hvor han fortsatte å spille en vesentlig rolle i utenriks- og forsvarspolitikken, blant annet som formann i Forsvarskomiteen fra 2015. 

Før valget i 2016 markerte han seg med kritikk av sitt eget partis presidentkandidat, Donald Trump, som han varslet at han ikke kom til å stemme på. Også etter at Trump tiltrådte som president, har McCain kritisert ham oftere og sterkere enn det som er vanlig blant partiets rikspolitikere.

I juli 2017 fikk McCain fjernet en hjernesvulst og påvist kreftformen glioblastom. Han oppgav da at han inntil videre kom til å arbeide videre som senator mens sykdommen ble behandlet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.