John McCain

John McCain er en amerikansk politiker og senator fra Arizona siden 1987 som var kandidat ved presidentvalget i 2008 for Det republikanske partiet, da han tapte for Barack Obama.

McCain er særlig kjent for sitt engasjement i utenriks- og sikkerhetspolitikken, og har bakgrunn som jagerflyger under Vietnamkrigen, da han ble skutt ned og satt som krigsfange i mer enn fem år. Han har også markert seg som en av få republikanske kritikere av president Donald Trump.

McCain er utdannet marineoffiser fra US Naval Academy i Annapolis, Maryland (1958) og National War College i Washington, D.C., (1974). Da McCain forlot marinen for å satse på politikk i 1981, hadde han kommandørs grad.

Han gjorde aktiv tjeneste som jagerflyger fra hangarskip i Vietnamkrigen.

I 1967 ble McCain skutt ned under et bombetokt over Hanoi og tilbrakte 5 1/2 år som krigsfange. Han er blitt kjent for å ha takket nei til et tilbud om løslatelse i 1968 og begrunnet det med prinsippet om at de lengst ventende først skal frigis. Tilbudet fra Nord-Vietnam var antakelig motivert av propagandahensyn, da McCains far på samme tid var øverstkommanderende for USAs styrker i Vietnam.

McCain ble torturert under krigsfangenskapet og kom som politiker senere til å kritisere USAs bruk av tortur i George W. Bushs presidenttid.

McCain ble valgt inn i Representantenes hus fra Arizona i 1982. Han hadde ingen direkte erfaring som politiker, men hadde i perioden 1977-1981 arbeidet som marinens bindeledd til Kongressen.

I 1986 ble McCain innvalgt til Senatet. Han er siden gjenvalgt fem ganger, senest i 2016.

McCain har vært regnet for å tilhøre den moderate delen av Det republikanske partiet, samtidig som han tidvis har gått inn for sterkere bruk av militærmakt.

Han skaffet seg i 1990-årene ry som en særlig uavhengig innstilt politiker, blant annet ved å snakke mer åpent med journalister enn det som er vanlig og tidvis ved å gå imot flertallet i sitt eget parti.

McCain forsøkte å bli Det republikanske partiets kandidat til presidentvalget i 2000 og argumenterte blant annet med sin uavhengighet og direkte stil. Han overrasket mange ved å vinne klart i New Hampshire, men havnet snart etter George W. Bush og trakk seg fra nominasjonskampen.

I 2007 erklærte han seg igjen som presidentkandidat. Han vant nominasjonen i løpet av noen uker vinteren 2008 etter å ha innhentet konkurrentene på meningsmålingene sent i 2007.

Som republikanernes kandidat i 2008 lyktes ikke McCain i å fremme et program for endring på samme måte som motkandidaten Barack Obama. Han ble antakelig også hemmet av den sviktende populariteten til partifellen George W. Bush. McCain tapte etter å ha mottatt om lag 46 % av stemmene, seier i 22 stater og 174 (av 538) valgmenn.

Etter presidentvalget i 2008 gikk McCain tilbake til Senatet hvor han fortsatte å spille en vesentlig rolle i utenriks- og forsvarspolitikken, blant annet som formann i Forsvarskomiteen fra 2015.

Før valget i 2016 markerte han seg med kritikk av sitt eget partis presidentkandidat, Donald Trump, som han varslet at han ikke kom til å stemme på. Også etter at Trump tiltrådte som president, har McCain kritisert ham oftere og sterkere enn det som er vanlig blant partiets rikspolitikere.

I juli 2017 fikk McCain fjernet en hjernesvulst og påvist kreftformen glioblastom. Han oppgav da at han inntil videre kom til å arbeide videre som senator mens sykdommen ble behandlet, men han har vært fraværende ved flere viktige avstemninger.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.