Faktaboks

John McCain

John Sidney McCain III

Født
29. august 1936, Panama (kanalsonen)
Død
25. august 2018, Sedona, Arizona
Senator John McCain
Senator John McCain mottar Det republikanske partiets nominasjon til presidentvalget i 2008 på landsmøtet i september.

John McCain var en amerikansk politiker. Han var senator fra Arizona fra 1987 til sin død i 2018 og kandidat ved presidentvalget i 2008 for Det republikanske partiet, da han tapte for Barack Obama.

McCain var særlig kjent for sitt engasjement i utenriks- og sikkerhetspolitikken og for sin vilje til tverrpolitisk samarbeid. Han var jagerflyger under Vietnamkrigen, da han ble skutt ned og satt som krigsfange i mer enn fem år. Mot slutten av livet markerte han seg som en av få republikanske kritikere av president Donald Trump.

Offiser og krigsfange

Midshipman John S. McCain III, 1958
Naval History & Heritage Command.
Lisens: Public Domain

McCain var utdannet marineoffiser fra US Naval Academy i Annapolis, Maryland (1958) og National War College i Washington D.C., (1974). Da McCain forlot marinen for å satse på politikk i 1981, hadde han kommandørs grad.

Han gjorde aktiv tjeneste som jagerflyger fra hangarskip under Vietnamkrigen.

I 1967 ble McCain skutt ned under et bombetokt over Hanoi og tilbrakte 5 ½ år som krigsfange. Han takket nei til et tilbud om løslatelse i 1968 og begrunnet dette med prinsippet om at de lengst ventende skal frigis først. Tilbudet fra Nord-Vietnam var antakelig motivert av propagandahensyn, da McCains far på samme tid var øverstkommanderende for USAs styrker i Vietnam.

McCain ble torturert under krigsfangenskapet og kom som politiker senere til å kritisere USAs bruk av tortur i George W. Bushs presidenttid.

Politisk karriere og ideologi

John McCain

Som tidligere jagerflyger og marineoffiser var John McCain særlig opptatt av utenriks- og forsvarspolitikk i sin lange karriere som politiker.

Av /U.S. Army.
Lisens: CC BY NC 2.0

McCain ble valgt inn i Representantenes hus fra Arizona i 1982. Han hadde ingen direkte erfaring som politiker, men hadde i perioden 1977–1981 arbeidet som marinens bindeledd til Kongressen.

I 1986 ble McCain innvalgt til Senatet. Han ble siden gjenvalgt fem ganger, sist i 2016.

McCain ble regnet for å være en samarbeidsinnstilt politiker som tilhørte den moderate delen av Det republikanske partiet, samtidig som han tidvis gikk inn for sterkere bruk av militærmakt. Han støttet president George W. Bushs krigføring i Irak fra 2003 og var blant de sterkeste pådriverne for USAs opptrapping av krigen i 2007.

Blant hans viktigste seirer som politiker regnes en innstramming av lovene for finansiering av valgkamp i 2002. Vedtaket kom til i samarbeid mellom McCain og den demokratiske senatoren Russ Feingold.

I perioden 2005–2007 samarbeidet han med demokraten Edward Kennedy og en tverrpolitisk gruppe senatorer om en omfattende reform av innvandringslovene i USA. Forslaget hadde støtte fra president Bush, men strandet sent i prosessen i Senatet etter stigende motstand fra ytterfløyene i begge partier.

Kompromissviljen i innvandringspolitikken svekket McCain kraftig i kampen om republikanernes nominasjon til presidentvalget i 2008. Han forsøkte etter lovforslagets fall å markere en hardere linje, samtidig som han fortsatte å snakke om innvandrere på en inkluderende måte.

McCains syn på klimaendringene møtte liknende utfordringer. Han arbeidet i mange år tverrpolitisk for et kvotehandelssystem med CO2, men la seg mot slutten av karrieren nærmere flertallet i sitt eget parti med skepsis til tiltak som kostet privat sektor penger.

McCain hadde siden 1990-årene ry som en særlig uavhengig innstilt politiker som snakket mer åpent med journalister enn det som er vanlig og som var villig til å gå imot flertallet i sitt eget parti.

Presidentkandidat

McCain forsøkte å bli Det republikanske partiets kandidat til presidentvalget i 2000 og argumenterte blant annet med sin uavhengighet og direkte stil. Han overrasket mange ved å vinne klart i New Hampshire, men havnet snart etter George W. Bush og trakk seg fra nominasjonskampen.

I 2007 erklærte han seg igjen som presidentkandidat. Han vant nominasjonen i løpet av noen uker vinteren 2008 etter å ha innhentet konkurrentene på meningsmålingene sent i 2007.

Som republikanernes kandidat i 2008 lyktes ikke McCain i å fremme et program for endring på samme måte som motkandidaten Barack Obama. Han ble antakelig også hemmet av den sviktende populariteten til sin partifelle president Bush.

McCain tapte etter å ha mottatt om lag 46 prosent av stemmene, seier i 22 stater og 174 (av 538) valgmenn.

Etter 2008

Etter presidentvalget i 2008 gikk McCain tilbake til Senatet hvor han fortsatte å spille en vesentlig rolle i utenriks- og forsvarspolitikken, blant annet som formann i Forsvarskomiteen fra 2015.

Før valget i 2016 markerte han seg med kritikk av sitt eget partis presidentkandidat, Donald Trump, og varslet at han ikke kom til å stemme på ham.

Også etter at Trump tiltrådte som president, kritiserte McCain ham oftere og sterkere enn det som var vanlig blant partiets rikspolitikere. Han avla den avgjørende stemmen mot Trump da forsøket på å oppheve helsereformen fra 2010 mislyktes i Senatet i 2017.

Ved sin død var McCain blant de fremste symbolene på den delen av Det republikanske partiet som fortsatt knyttet seg ideologisk til Ronald Reagan. McCains dårlige forhold til Trump, som på mange felter brøt med Reagan-tradisjonen, hadde slik sett en vesentlig politisk side.

I juli 2017 fikk McCain fjernet en hjernesvulst og påvist kreftformen glioblastom, som han døde av i august 2018. Han ble sittende som senator mens sykdommen ble behandlet, men uten å kunne møte i forsamlingen i lange perioder.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg