kommandør

Kommandør/oberst: Gradsmerke i henholdsvis sjøforsvaret, luftforsvaret og hæren
Av .

Artikkelstart

Kommandør er den nest høyeste stabsoffisersgrad i Sjøforsvaret. Den svarer til oberst i Hæren. Graden er nærmeste under flaggkommandør, og umiddelbart over kommandørkaptein.

Faktaboks

Uttale
kommandˈør
Etymologi
Av fransk, ‘commandant’

Graden ble i 1975 delt i to:

  1. kommandør I (høyeste grad, tilsvarer engelsk commodore, amerikansk rear admiral lower half)
  2. kommandør II (tilsvarer engelsk og amerikansk captain)

Gradsbenevnelsen kommandør I ble i 1997 erstattet med flaggkommandør; samtidig ble romertallet i kommandør II fjernet.

Endringene i kommandørgraden innebar også endringer i Sjøforsvarets uniformsdistinksjoner. Kommandør II fikk fire gullgaloner, eller striper, hvor den nederste galonen/stripen var litt bredere enn de tre øverste, for å skille den fra kommandørkapteinens distinksjoner som besto av fire like brede gullgaloner. Da graden kommandør II ble erstattet med kommandør, overtok kommandøren kommandørkapteinens distinksjoner med fire like brede gullgaloner, mens kommandørkapteinen fikk tre og en halv gullgalon. Sjøforsvarets gradsstruktur var med det brakt på linje med gradsstrukturen i Tysklands og Danmarks mariner. I USAs og Storbritannias mariner eksisterer ikke graden kommandørkaptein, idet det ikke er noen grad mellom orlogskaptein (engelsk og amerikansk commander) og kommandør (engelsk og amerikansk captain).

Endringen innebærer dermed også en språklig forandring i den forstand at det engelske/amerikanske ordet captain, som betegner en «firestripers» marineoffiser, og tradisjonelt er blitt oversatt til kommandørkaptein på norsk, heretter skal oversettes til kommandør.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg