Irlands forsvar

Artikkelstart

Irland har ikke verneplikt; alt militært personell er fast ansatt eller vervet for minst tre år om gangen. Irland har vært medlem av NATOs Partnerskap for fred siden 1999. De samlede styrketallene for Irlands væpnede styrker er 9350 aktivt personell, med en reserve på 4050 personell (2018, IISS).

Styrkene er lett utrustet, og Irland har ikke kampfly. NATO bidrar med kampfly og personell.

Hæren har en personellstyrke på 7500 aktivt personell. Tyngre materiell omfatter seks oppklaringsvogner og 101 pansrede personellkjøretøy. Luftkomponenten har en personellstyrke på 880, to maritime patruljefly, fem lette transportfly, åtte treningsfly og åtte helikoptre. Sjøkomponenten har en personellstyrke på 1100, åtte patruljefartøy og to hjelpefartøy.

Styrker i utlandet

Irland deltok i 2018 med fredsbevarende styrker til FN-operasjoner i Den demokratiske republikken Kongo (MONUSCO) med fire personell, i Libanon (UNIFIL) med 353 personell, i Midtøsten (UNTSO) med 13 observatører, i Syria/Israel (UNDOF) med 126 personell og i Vest-Sahara (MINURSO) med tre observatører.

I tillegg deltok Irland blant annet i NATO-operasjonen i Serbia (KFOR) med 12 personell.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • The International Institute of Strategic Studies (IISS) (2019). The Military Balance 2019, kap. 4, Europa, s. 118-119.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg