Ibrahima Ly er særlig kjent for romanene Toiles d'araignées (1982, «Spindelvev») og Les noctuelles vivent de larmes (1988, «Nattsvermerne lever av tårer»). Den første boken bygger i vesentlig grad på hans egne opplevelser som politisk fange i Mali. Men den er ingen selvbiografi, for hovedpersonen er en pike på femten år, Mariamna, som har rømt fra sin egen familie. Foreldrene ville gifte henne bort til en eldre og rik mann som hadde en hustru fra før, og hennes ulydighet mot familien fører til at hun blir kastet i fengsel.
Ly beskriver en fengselstilværelse i Mali preget av håpløshet, for selv om fangene ikke blir drept, vil de være så fysisk og mentalt utmattet når soningen er over at de ikke lenger er skikket for et liv i frihet. Hos Ly er de innsatte og vokterne preget av den samme råskapen; det er bare Mariamna og en eldre fange hun blir venn med som klarer å beholde restene av sin verdighet. Men heller ikke Maramna overlever oppholdet i fengselet; hun dør kort tid etter at hun blir satt fri.
I Nattsvermerne lever av tårer er handlingen lagt til slutten av 1800-tallet. Hovedpersonen i boken er en eldre afrikansk kvinne som den lokale høvdingen selger til en muslimsk slavehandler, kvinnen selges så videre til en kristen plantasjeeier på den andre siden av havet. Det er et poeng for Ly at selv om folk fra ulike religioner i Afrika ofte mangler tillit til hverandre, samarbeider de likevel godt når målet er å utnytte de fattige og hjelpeløse. For Ly er det bare én type makt som rår; det er pengenes. Og derfor er han pessimistisk på sitt kontinents vegne. Han maner til opprør mot undertrykkerne, men det er samtidig som han frykter at opprøret aldri vil lykkes. Det virker derfor som om Ly ikke helt ut deler kommunismens tro på at revolusjon vil skape en ny og rettferdig verden.
Ibrahima Ly skrev også noveller og politiske artikler, men disse har ikke fått samme utbredelse som de to romanene. Forfatterskapet hans er lite, men han regnes som en viktig skikkelse i Malis litteratur og historie. Etter hans død er Lys innsats blitt markert på forskjellige måter i Mali. Blant annet har en videregående skole i Bamako fått navn etter ham.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.