Faktaboks

Toulouse
Uttale
tulˈu:z
Toulouse
Pont neuf er en av de mange broene som krysser elven Garonne i Toulouse. Broen ble påbegynt på 1500-tallet og innviet av Ludvig 14 i 1659.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Toulouse er en by i Frankrike, hovedstad i regionen Occitanie og i departement Haute-Garonne. Bykommunen har 479 553 innbyggere (2017), mens storbyområdet har 1 345 343 innbyggere (2016), og er med det Frankrikes fjerde største storbyområde (etter Paris, Lyon og Marseille).

Toulouse ligger ved Garonne og Canal-du-Midi, mellom Middelhavet og Biscayabukta, og er et viktig samferdsels- og handelssentrum med god vei- og jernbaneforbindelse til blant annet Barcelona og Bordeaux. Byen har en internasjonal lufthavn.

Byen er særlig kjent for sin flyindustri, og den europeiske flyprodusenten Airbus har sitt hovedsete i byen. For øvrig finnes blant annet verkstedindustri med produksjon av landbruksmaskiner, elektroteknisk industri, kjemiske fabrikker, næringsmiddel- og bekledningsindustri.

Et av Europas eldste universiteter ble grunnlagt i Toulouse i 1229. I dag har byen flere universiteter og høyskoler, blant dem den anerkjente høyskolen Institut national des sciences appliquées de Toulouse (INSA Toulouse), som hvert år tar opp en gruppe norske studenter.

Det finnes tallrike museer i Toulouse, blant dem Musée des Augustins med enestående samlinger av skulpturer fra romertiden og middelalderen, og en stor kringkastingsstasjon. Til byens mange vakre byggverk hører den store romanske Saint-Sernin-basilikaen, Jakobinerkirken fra 1200- til 1300-tallet, Saint-Étiennekatedralen fra 1100- til 1500-tallet og rådhuset fra 1700-tallet.

Historie

Byen ble grunnlagt av kelterne i førromersk tid, og het i romertiden Tolosa. Den ble på 200-tallet sete for en biskop (fra 1317 erkebiskop) og var fra 419 til 507 hovedstad for visigoterne, i perioden 781 til 843 for karolingerriket Aquitania. Senere ble byen kjernen i et mektig grevskap, som på 1100-tallet omfattet mesteparten av Languedoc og deler av Provence og Guienne, og et hovedsete for den sørfranske litteratur. Toulouse var ved siden av Albi hjemsted for albigenserne og ble fra 1208 til 1218 hjemsøkt av korsfarerhærer og i 1271 endelig lagt under kronen, riktignok med tallrike særrettigheter fram til 1779.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg