Hudsonbukta (etter Henry Hudson), et stort innlandshav (intrakontinentalt middelhav) i nordlige Canada, forbundet med Atlanterhavet gjennom Hudson Strait og med Polhavet gjennom Foxe Channel. Hudson Bay har et flateinnhold på 822 324 km2 og et midlere dyp på 128 m, største dyp 258 m. Den er fullstendig islagt mange måneder av året, og blir isfritt først ut i august. Tidevannshøyden varierer fra 0,5 m ved østkysten til 4 m ved vestkysten. Saltholdigheten i de øverste lagene er lav pga. den store ferskvannstilførselen, om sommeren ned til 23 ‰ i overflaten på det åpne havet. Vannets temperatur er lav. Om sommeren kan den komme opp i 9 °C i overflaten i den sørlige delen, men for størstedelen er temperaturen under 0 °C i hele vannmassen.

Den sørlige armen kalles James Bay. Rundt den og nordover til 58° n.br. vokser barskog, lenger nord er det naken tundra. Hudson Bay er farbar for skip, men skipsfarten er vanskelig på grunn av isfjell i Hudson Strait.

Hudson Bay ble oppdaget 1610 av Henry Hudson. Den norsk-danske sjøfareren Jens Munk overvintret der 1619–20. Landet omkring kom under kontroll av Hudson's Bay Company 1670–1869.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.