Hvalross på isen i Beringhavet

av NOAA/Budd Christman. Gjengitt med tillatelse

Søramerikasjøløve. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Seler av Ukjent/NTB Scanpix ※. Gjengitt med tillatelse

Nyfødt grønlandssel, også kalt kvitunge, i fosterpels.

av Corel. Gjengitt med tillatelse

Sørlig sjøelefant, i familien ekte seler.

av Corel. Gjengitt med tillatelse

Seler er en pattedyrorden. Seler er sjøpattedyr som står nær ordenen rovdyr. Selene tilbringer størstedelen av livet i vann og henter sin føde der.

Selene har utviklet anatomiske og fysiologiske tilpasninger til et svømmende og dykkende levevis, blant annet spoleformet kropp og lemmer som er omdannet til effektive svømmeredskaper, sveiver. Under huden har de voksne et tykt spekklag som isolerer mot det kalde vannet. Hårkledningen er glatt, oftest kort. Hos de fleste artene har ungene de første dager etter fødselen en fosterpels av fine og bløte hår. Underhudsfettet er i denne tiden relativt tynt, og de går nødig i vannet i denne perioden.

Selene tilbringer størstedelen av livet i vann og henter sin føde der. Noen arter går med jevne mellomrom på land for å hvile, men de fleste lever hele sitt liv i hav eller sjø, bortsett fra en kort yngle- og hårfellingssesong da de oppsøker land eller is.

Selene er rovdyr med et svært variert fødevalg: krill og andre små krepsdyr, bløtdyr og fisk. Store arter som sjøleoparden kan også ta pingviner og andre seler.

Ordenen omfatter 34 arter, fordelt på de tre familiene hvalross, øreseler og ekte seler. Selene er utbredt langs isfronter og kystlinjer i alle store hav, samt i en del store innsjøer.

For seljakt, se ekte eler og selfangst.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.