Jens Munk

Faktaboks

Jens Munk
Født
3. juni 1579, Arendal
Død
28. juni 1628, København, Danmark
Av .

Artikkelstart

Jens Munk var en dansk-norsk oppdagelsesreisende og sjøoffiser, kjent for sine ekspedisjoner for å finne Nordvestpassasjen på 1620-tallet.

Jens Munk ble født i Arendal, og var sønn av Erik Nielssøn Munk. Han dro til sjøs tolv år gammel, ledet 1609–1610 to fangstekspedisjoner til Novaja Semlja og utmerket seg som kaptein i marinen under Kalmarkrigen.

I 1619 ble han leder for en ekspedisjon Christian 4 sendte ut for å finne Nordvestpassasjen. Ekspedisjonsskipene var fregatten Enhiørningen og jakten Lamprenen. Ekspedisjonen seilte inn i Hudson Bay og overvintret ved munningen av Churchill River, cirka 57° nordlig breddegrad. I løpet av vinteren døde 63 mann av skjørbuk. Munk og de to gjenlevende av mannskapet klarte i midten av juni 1620 å få Lamprenen under seil og nådde Bergen i slutten av september. Munk har skildret ferden i Navigatio septentrionalis (1624, ny utgave 1723).

Munks siste leveår var fylt av nye viktige oppdrag. I 1623 sendte kongen ham som sjef for fire skip til det nordlige Atlanterhavet for å sette en stopper for russernes overgrep; året etter krysset han i Nordsjøen med tre skip for å holde sjørøverne i age. Da Christian 4 i 1625 grep inn i Trettiårskrigen, førte Munk som admiral en flåteavdeling i Nordsjøen for å blokkere elven Weser. Kort før sin død deltok han med heder i kampene ved Stralsund.

Ved munningen av Churchill River er det reist en varde til minne om Munks ekspedisjon og dem som omkom under overvintringen.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Ellefsen, Irene A. (2019). Jens Munk : Jakten på Nordvestpassasjen. Humanist forlag.
  • Hansen, Thorkild (1966). Jens Munk. isbn 82-05-08859-4, Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg