Fagbrev på jobb er yrkesfaglig opplæring som kan føre til fag- eller svennebrev for voksne som allerede er i et arbeidsforhold i en bedrift. Fagbrev på jobb er fordelaktig for bedrifter som vil sikre rekruttering av faglært arbeidskraft, og for voksne som ønsker å ta fagbrev i bedriften de arbeider i.

Opplæring gjennom arbeid

Kravene for å kunne ta fagbrev på jobb er allsidig praksis, realkompetansevurdering og opplæring, i kombinasjon med veiledet praksis i vanlig arbeid. Bedriften som skal gi opplæringen må være godkjent lærebedrift. Kravene til kompetansen er den samme som i ordinære opplæringsløp.

Opplæringen skjer gjennom samarbeid mellom arbeidsgiver, den ansatte og fylkeskommunen. Under opplæringen er man arbeidstaker i en bedrift hvor man har tegnet arbeidsavtale. Denne kontrakten må godkjennes av fylkeskommunen, som ikke er forpliktet til å tilby denne ordningen.

Fagbrev på jobb er regulert gjennom opplæringsloven, og kandidatene for fagbrev på jobb har mange av de samme rettighetene og pliktene som lærlinger.

En kandidat kan gå opp til fag- og svenneprøven på bakgrunn av allsidig praksis og opplæring, tilsvarende VG3 i det aktuelle faget. Dette er det samme som for praksiskandidater. Kandidater for fagbrev på jobb behøver ikke å ha bestått fellesfagene i videregående skole.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg