Praksisbrevordningen er en toårig opplæring for yrkesfag, hvor elevene får opplæring i utvalgte kompetansemål i læreplanen for studieprogrammet de tilhører. Ordningen er for elever som vil ha en mer praktisk opplæring etter grunnskolen. Elevene får opplæring i bedrift og yrkestilpasset undervisning i fellesfag.

Organisering

Elevene inngår opplæringskontrakt med en lærebedrift og følger opplæringsplaner som er utarbeidet lokalt. Fagene i fellesfagene norsk, matematikk og samfunnsfag blir vurdert på vanlig måte. Praksisbrev kan bygges videre til fagbrev eller svennebrev.

Opplæringen til praksisbrevet skjer med utgangspunkt i læreplaner som er lokalt utviklet fra kompetansemål på VG1, VG2 og VG3, tilpasset to års opplæring. Fylkeskommunen har plikt til å tilby minst ett yrkesfaglig utdanningsprogram med praksisbrev, og har ansvaret for opplæringen og finansieringsansvaret for lærekontrakten. Kompetansemålene må være tilstrekkelige til at kandidatene etter fullført løp kan oppnå full kompetanse i det aktuelle faget om de gjennomfører ordinær opplæringstid.

Elevene kalles praksisbrevkandidater, og opplæringen avsluttes med en praksisbrevprøve. Sammenlignet med andre ordninger som er mer individuelt tilpasset, er praksisbrevordningen mer standardisert og gruppebasert. Etter fullføring utdeles praksisbrev som kompetansebevis.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg