Limburg (provins i Nederland)

Artikkelstart

Limburg er en provins i det sørøstlige Nederland. Den ligger omkring elva Maas, og grenser i vest til provinsen Limburg i Belgia, i øst til Tyskland. Provinsen omfatter 2167 kvadratkilometer med 1 115 872 innbyggere (2021). Hovedstaden er Maastricht, andre større byer er Heerlen, Venlo, Roermond og Sittard-Geleen.

Faktaboks

Uttale
nederlandsk uttale lˈimburx

Lengst i sør kommer høylandsområdet Rheinische Schiefergebirge inn. Her er Nederlands høyeste punkt, 321 meter over havet, og betydelige kullforekomster, men gruvene ble nedlagt 1973. Lenger nord er landskapet mer flatt, med myr og hede.

Historikk

I 1839 ble Nederlandene delt ved at den nye staten Belgia ble opprettet. Da måtte storhertugdømmet Luxembourg avstå den franskspråklige delen til Belgia. I bytte med dette beholdt storhertugen, den nederlandske kongen Vilhelm 1, en del av Limburg. Sammen med det øvrige Limburg (unntatt Maastricht og Venlo) gjorde han dette til et hertugdømme som ble medlem av Det tyske forbundet. Da forbundet ble oppløst i 1866, ble Limburg fullt og helt integrert i den nederlandske staten.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg