Claus Sluter

Faktaboks

Claus Sluter
Uttale
slˈy:-
Død 1405 eller 1406

Sokkelen til Mosesbrønnen med fremstillinger av tre av de seks profetene.

Av /Morio60.
Lisens: CC BY SA 2.0

Artikkelstart

Claus Sluter var en nederlandsk-burgundisk billedhugger, en av de største mestere innen senmiddelalderens skulptur. Han var elev av Jean Marville i 1385, og tok i 1389 hans plass som Filip den dristiges hoffbilledhugger og utførte for ham gravkirkeportalen ved klosteret Chartreuse de Champmol ved Dijon (1383–88), og i klostergården hovedverket Mosesbrønnen, en stor korsfestelsesfremstilling, hvorav bare sokkelen med de seks profeter er bevart (1393–1406).

Hertugens gravmæle (nå i Dijons museum) og likferdens sørgende skikkelser i arkadene rundt sarkofagen er også hans verk (1404). Skulpturene på den såkalte beau pilier på katedralen i Amiens blir av enkelte forskere betraktet som ungdomsarbeider av Sluter.

Sluter er blant de aller første billedhuggere som står frem så rikt historisk belagt. Hans patos og plastiske kraft kombinert med hans naturalisme setter ham i en særstilling i tidens skulptur. Hans betydning ligger også i hans søken mot personifisering av uttrykket, og i sin kraftige draperistil peker han frem mot både den bølgende tidlige 1400-talls stil, og den mer ekspressive med tverrfoldekast mot midten av århundret.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg