Faktaboks

Lille

nederlandsk Rijsel

Etymologi
l’Île ‘øya’
Uttale
lil
Place Charles de Gaulle
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Lille er en by i Frankrike, hovedstad i regionen Hauts-de-France og i departementet Nord, nær grensen til Belgia ved den kanaliserte Deûle, ca. 220 km nord for Paris. Kommunen har 232 787 innbyggere (2017), mens byregionen er Frankrikes fjerde største med 1 170 630 innbyggere (2017). Storbyområdet Lille-Kortrijk-Tournai, som omfatter 147 kommuner både på den franske og belgiske siden av grensen, har 2 155 000 innbyggere (2008).

Lille er en viktig industriby, særlig kjent for sin tekstil- og bekledningsindustri med tradisjoner helt tilbake til 1200-tallet. I begynnelsen ble de lokale råstoffer ull og lin benyttet, senere er bomull, silke, jute og forskjellige kunstfibrer kommet til. Siden midten av 1970-årene har tekstilindustrien vært sterkt kriserammet, og bl.a. verkstedindustrien har fått økende betydning, særlig transportmiddel-, maskin- og elektroteknisk industri. Ellers betydelig nærings- og nytelsesmiddelindustri og kjemisk industri. Byen er også et viktig kommunikasjons-, administrasjons- og handelssenter. Den har en stor kanalhavn og er et betydelig jernbaneknutepunkt. Internasjonal lufthavn (Lille–Lesquin).

Lille har universitet (grunnlagt 1560 i Douai, overført til Lille i 1885) samt katolsk universitet, teknisk høyskole og handelshøyskole. Betydelige kunstsamlinger (bl.a. Musée des beaux-arts), botanisk og zoologisk hage. Den gamle bydelen har mange vakre bygninger, flere i flamsk renessansestil, som f.eks. Ancienne Bourse, 'Den gamle børsen', fra 1652 og Porte de Paris fra 1682, Ludvig 16s triumfbue. Interessant citadell fra 1600-tallet.

Byen vokste opp omkring en borg som Balduin 1 av Flandern (død 878) bygde mellom Deûle og Lys, ble by 1127 og kom 1667 under Frankrike. Den ble sterkt befestet av marskalk Vauban, og var til 1914 en viktig festning.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg