Hans Vogt, norsk språkforsker. Vokste opp i Fredrikstad og reiste som 15-åring i 1918 til Lycée Pierre Corneille i Rouen i Frankrike, hvor han tok fransk baccalauréat i 1921. Begynte deretter å studere filologi og språkvitenskap ved Universitetet i Kristiania, men hadde flere studieopphold ved La Sorbonne Paris, hvor han kom i kontakt med flere av datidens fremste lingvister. Etter hovedfag i latin fra Oslo i 1928 studerte Hans Vogt kaukasiske språk, og tok doktorgraden i 1936 med avhandlingen Esquisse d'une grammaire du géorgien moderne. Han studerte blant annet amerikanske indianerspråk og flere kaukasiske språk, deriblant det nå utdødde språket ubykhisk.

I mellomkrigstiden var Hans Vogt politisk aktiv på venstresiden, og var medlem av organisasjonen Mot Dag fra 1926 til 1936. I 1932 ga han ut det lille skriftet Målstrid og klassekamp, hvor han konkluderte med at arbeiderklassens naturlige målform var nynorsk. I det samme skriftet kritiserte han også myndighetenes fornorskingspolitikk overfor samer og kvener i Finnmark

I løpet av etterkrigstiden beveget Vogt seg etter hvert bort fra enkelte av de standpunktene han hadde hatt i den språkpolitiske debatten i mellomkrigstiden. I 1971 ble han en del av riksmålsbevegelsen da han ble medlem av Det Norske Akademi for Sprog og Litteratur.

Vogt var professor i romansk språkvitenskap ved Universitetet i Oslo fra 1946 til 1962 og i allmenn språkvitenskap fra 1962 til 1973, da han gikk av med pensjon. Han var rektor ved Universitetet i Oslo fra 1964 til 1969.

Hans Vogt var formann i komiteen for å vurdere språksituasjonen i Norge fra 1964 til 1966, den såkalte Vogt-komiteen.

 

Videre lesning

Forfatter av denne artikkelen

Artikkelen ble sist oppdatert 03.03.2013

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Fagansvarlig for Romanske språk

Geir Lima

Fagansvarlig har ansvar for å:

  • Vurdere endringsforslag fra leserne
  • Svare på spørsmål i kommentarfeltet
  • Skrive nye artikler
  • Forvalte og oppdatere gamle artikler

Vil du bli fagansvarlig?

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.