Det Norske Akademi for Språk og Litteratur

Det Norske Akademi for Språk og Litteratur, stiftet 1953 på initiativ av Arnulf Øverland, Sigurd Hoel, Francis Bull og A. H. Winsnes til vern om det norske riksmål og dets litteratur, og til fremme av et fritt og allsidig åndsliv i Norge. Det motarbeider statsdirigering av språket og går inn for en språkutvikling som med støtte i den litterære tradisjon kan bevare kontinuiteten i folkets kulturliv.

Akademiet har utgitt Riksmålsordboken (fra 1977), Norsk riksmålsordbok (1930-1957, supplementsbind 1995) og skrifter om riksmålet, og står som godkjennende instans for Riksmålsforbundets ordliste. Norsk riksmålsordbok er grunnlaget for Det Norske Akademis ordbok, NAOB (fra 2018).

Akademiet står bak utgivervirksomheten i Thorleif Dahls Kulturbibliotek, har utgitt en serie med norsk essayistikk i 15 bind og serien Norske klassikere forteller (12 bind). Ved fusjonering med Riksmålsvernet i 1981 overtok Akademiet ansvaret for Norsk Riksmålsordbok og utgav to supplementbind til verket i 1995. En nettutgave basert på en modernisering av dette verket forberedes til publisering i 2017, under navnet Det Norske Akademis store ordbok

Siden 1983 utdeler Akademiet årlig Det Norske Akademis Pris til minne om Thorleif Dahl for fremragende skjønnlitterært eller faglitterært forfatterskap eller for oversettervirksomhet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.