Faktaboks

Det Norske Akademi for Språk og Litteratur

Det Norske Akademi for Sprog og Litteratur (1953–2013)

Organisasjonstype
Forening/lag/innretning
Forretningsadresse
Oslo
Stiftet
07.05.1953
Styreleder
Carina Priska Beate Nilstun
Arnulf Øverland i «Grotten»
Det Norske Akademi for Språk og Litteratur ble stiftet etter at Arnulf Øverland kalte inn til konstituerende møte i sitt hjem, æresboligen Grotten, 7. mai 1953. Øverland ble da valgt til preses, A.H. Winsnes til visepreses og Fred Lange-Nielsen til sekretær.
Arnulf Øverland i «Grotten»
Av .
Logo
Logo
Av .

Det Norske Akademi for Språk og Litteratur er et norsk akademi som har som formål å verne om riksmål og litteratur på riksmål, og å fremme et fritt og allsidig åndsliv i Norge. Det motarbeider statsdirigering av språket og går inn for en språkutvikling som med støtte i den litterære tradisjon kan bevare kontinuiteten i folkets kulturliv. Akademiet utgir Det Norske Akademis ordbok.

Akademiet ble stiftet i 1953 etter initiativ fra blant andre Arnulf Øverland, Sigurd Hoel, Francis Bull, A. H. Winsnes, Harry Fett, H.P. L’Orange og Gerda Ring.

Akademiet har utgitt Riksmålsordboken (fra 1977), Norsk riksmålsordbok (fire bind fra 1930–1957, og to supplementsbind i 1995) og skrifter om riksmålet, og står som godkjennende instans for Riksmålsforbundets ordliste, Riksmålsordlisten. Ved fusjonering med Riksmålsvernet i 1981 overtok Akademiet ansvaret for Norsk Riksmålsordbok og utgav to supplementsbind til verket i 1995. En nettutgave basert på Norsk Riksmålsordbok, men med vesentlig modernisering og utvidelse ble publisert i 2017 under navnet Det Norske Akademis ordbok.

Akademiet står bak utgivervirksomheten i Thorleif Dahls Kulturbibliotek, har utgitt en serie med norsk essayistikk i 15 bind og serien Norske klassikere forteller (12 bind).

Siden 1983 deler Akademiet årlig ut Thorleif Dahls pris (frem til 2019 under navnet Det Norske Akademis Pris til minne om Thorleif Dahl) for fremragende skjønnlitterært eller faglitterært forfatterskap eller oversettervirksomhet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

Det Norske Akademi for Språk og Litteratur
Sektorkode
7000 Ideelle organisasjoner
Næringskode(r)
94.991 Aktiviteter i andre interesseorganisasjoner ikke nevnt annet sted

Kommentarer (2)

skrev Nils Heyerdahl

Det gjelder artikkelen om Det Norske Akademi for Språk og Litteratur. Under "Eksterne lenker" er det en lenke til Det Norske Akademis Store Ordbok. Det bør rettes til Det Norske Akademis ordbok.Navnet ble endret før ordboken ble publisert i fjor. Vh Nils Heyerdahl (Preses i Det Norske Akademi)

svarte Erik Bolstad

Tusen takk! Feilen er rettet nå.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg