Det Norske Akademi for Språk og Litteratur

Det Norske Akademi for Språk og Litteratur ble stiftet etter at Arnulf Øverland kalte inn til konstituerende møte i sitt hjem, æresboligen Grotten, 7. mai 1953. Øverland ble da valgt til preses, A.H. Winsnes til visepreses og Fred Lange-Nielsen til sekretær.
Arnulf Øverland i «Grotten»
Av .

Det Norske Akademi for Språk og Litteratur er et norsk akademi som har som formål å verne om riksmål og litteratur på riksmål, og for fremme av et fritt og allsidig åndsliv i Norge. Det motarbeider statsdirigering av språket og går inn for en språkutvikling som med støtte i den litterære tradisjon kan bevare kontinuiteten i folkets kulturliv. Akademiet utgir Det Norske Akademis ordbok.

Faktaboks

også kjent som:

Det Norske Akademi for Sprog og Litteratur (1953 – 2013)

Akademiet ble stiftet i 1953 etter initiativ fra blant annet Arnulf Øverland, Sigurd Hoel, Francis Bull, A. H. Winsnes, Harry Fett, H.P. L’Orange og Gerda Ring.

Akademiet har utgitt Riksmålsordboken (fra 1977), Norsk riksmålsordbok (1930-1957, supplementsbind 1995) og skrifter om riksmålet, og står som godkjennende instans for Riksmålsforbundets ordliste. Ved fusjonering med Riksmålsvernet i 1981 overtok Akademiet ansvaret for Norsk Riksmålsordbok og utgav to supplementbind til verket i 1995. En nettutgave basert på en modernisering av Riksmålsordboken og vesentlig utvidelse ble publisert i 2017 under navnet Det Norske Akademis ordbok.

Akademiet står bak utgivervirksomheten i Thorleif Dahls Kulturbibliotek, har utgitt en serie med norsk essayistikk i 15 bind og serien Norske klassikere forteller (12 bind).

Siden 1983 utdeler Akademiet årlig Det Norske Akademis Pris til minne om Thorleif Dahl for fremragende skjønnlitterært eller faglitterært forfatterskap eller for oversettervirksomhet.

Les mer i Store norske leksikon

Ekstern lenke

Kommentarer (2)

skrev Nils Heyerdahl

Det gjelder artikkelen om Det Norske Akademi for Språk og Litteratur. Under "Eksterne lenker" er det en lenke til Det Norske Akademis Store Ordbok. Det bør rettes til Det Norske Akademis ordbok.Navnet ble endret før ordboken ble publisert i fjor. Vh Nils Heyerdahl (Preses i Det Norske Akademi)

svarte Erik Bolstad

Tusen takk! Feilen er rettet nå.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg