Faktaboks

Antoine Meillet
Uttale
mejˈɛ
Født
1866
Død
1936
Antoine Meillet
Antoine Meillet
Av /𝒲.

Antoine Meillet var en fransk språkforsker. Lærer ved École des hautes études fra 1891, professor ved Collège de France fra 1906.

Han var en av de fremste forskere innen den historisk-sammenlignende språkforskning. Grunnleggende var hans Introduction à l'étude comparative des langues indo-européennes (1903 og senere utg.). En rekke artikler som belyser hans teoretiske grunnsyn finnes samlet i Linguistique historique et linguistique générale (2 bind, 1921–1936). Sammen med M. Cohen redigerte han det store oversiktsverket Les langues du monde (1924 og senere utg.).

Som medarbeider av sosiologen Émile Durkheim betonte han skarpt, i motsetning til junggrammatikerne, språket som en sosial institusjon, og forsøkte overalt å påvise sammenhengen mellom den språklige utvikling på den ene side og den samfunnsmessige utvikling på den annen side. Karakteristisk er hans strengt genealogiske oppfatning av begrepet slektskap, hans påvisning av at utviklingen innenfor et språk over et lengre tidsrom er bestemt av visse allmenne tendenser, og hans sans for språkene som systemer hvor alle ledd er solidariske.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg