Flekkefjord (tettsted)

Artikkelstart

Flekkefjord er et tettsted i Flekkefjord kommune i Agder. Tettstedet er ifølge SSBs definisjon 3,6 km², og har 6056 innbyggere (2020).

Faktaboks

Innbyggertall
6056 (SSB, 2020)
Landareal
3,6 km² (SSB, 2020) km²
Tettstedsnummer
4031 Flekkefjord

Flekkefjord administrasjonssenter i Flekkefjord kommune. Det ligger innerst i Lafjord, den indre fortsettelsen av Stolsfjorden som munner ut i Fedafjorden, ca. 10 km innenfor fjordgapet. Gjennom tettstedet går et smalt, rundt 600 m langt, elveløp som leder fra Lafjord inn til Grisefjorden som ligger i havnivå innenfor. Den bymessige bebyggelsen ligger både mot Lafjord og Grisefjorden innenfor.

Mot Grisefjorden ligger Hollenderbyen (Øvrebyen) med et bevaringsverdig bymiljø. Navnet er etter skutene fra Nederland som fra 1600-tallet og fremover la til her for å laste tømmer og trelast. Vest-Agder-muséet Flekkefjord ligger i denne del av tettstedet, i nær tilknytning til det gamle bymiljøet.

Flekkefjord kirke, en åttekantet tømmerkirke fra 1833, tegnet av slottsarkitekten, H. F. D. Linstow, ligger på vestsiden av elva. I tettstedet ligger Det Internasjonale Senter for Byggeskikk (Byggeskikksenteret), opprettet 2011, som veileder i vedlikehold og utbedring av eldre, bevaringsverdig bebyggelse.

Tettstedet har videregående skole (Lister videregående skole Studiested Flekkefjord), og her ligger Sørlandet sykehus Flekkefjord HF. I Flekkefjord utkommer lokalavisen Agder Flekkefjords Tidende.

Kart

Flekkefjord
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg