Hai Phong

Artikkelstart

Hai Phong er en by i Vietnam, i den nordøstre delen av deltaet til Song Hong, 'Røde elv', nær Camelvens utløp i Tonkingbukta, 90 kilometer øst for Hanoi. Hai Phong utgjør en autonom byprovins med et areal på 1504 kvadratkilometer med 2 231 820 innbyggere i storbyområdet (2019). Den er landets tredje største by.

Næringsliv og transport

Hai Phong er havneby for Hanoi og den viktigste havnebyen i den nordlige delen av landet. Pha Rung skipsverft ble etablert i 1984 som et samarbeidsprosjekt mellom et finsk og et vietnamesisk selskap. Det har dokker som kan ta skip på inntil 16 000 tonn.

Byen er det viktigste industrisenteret i det nordlige Vietnam. I tillegg til skipsverft omfatter Hai Phongs industri blant annet rismøller, sementfabrikker, kjemisk industri og maskinindustri, bomulls- og silkespinnerier, tinnsmelteverk, farmasøytiske og elektriske produkter, motorsykler og tekstiler. Cirka en tredjedel av byområdet benyttes til å produsere jordbruksprodukter som mais, sukker og peanøtter. Til byens havn leveres fisk fanget i Tonkingbukta.

Det er en internasjonal flyplass ved Hai Phong. Byen er startpunkt for jernbanen til Hanoi og derfra nordover til Yunnan-provinsen i Kina. Det er en motorvei mellom Hai Phong og Hanoi.

Kunnskap

Det er fire universiteter i byen.

Historikk

Hai Phong var et lite markedssted da det kom under fransk kontroll i 1874. Franskmennene utviklet byen hurtig til en ledende havne- og industriby. Byen ble utsatt for store ødeleggelser som et resultat av de amerikanske bombeangrepene under Vietnamkrigen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg