Hue

Hue

Citadellet i Hue med de mange templene og keiserlige bygninger står på UNESCOs liste over verdens kultur- og naturarv. På bildet sees mottakelsespalasset til en av de gamle keisere. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Hue
Av /KF-arkiv ※.

Artikkelstart

Hue er en by i det sentrale Vietnam, 700 kilometer sør for Hanoi og 1100 kilometer nord for Ho Chi Minh-byen. Elven Song Huong (også kjent som Parfymeelven) renner gjennom byen, åtte kilometer fra utløpet i Sør-Kina-havet. Byen har 455 230 innbyggere (2018).

Faktaboks

Også kjent som
Huê fransk Hué

Historikk

Hue var i perioden 1738–1775 hovedstad i Annam. Under dynastiet Nguyen fra 1802 til 1945 var byen hovedstad i hele Vietnam og landets politiske, religiøse og kulturelle senter.

Hue ble sterkt skadet under Vietnamkrigen, spesielt under Tet-offensiven i 1968.

Næringsliv og transport

Hue er et handelssenter. Den industrielle virksomheten omfatter blant annet silke- og bomullsindustri og rismøller. Turisme er en viktig næringsgren. Det er en internasjonal flyplass sør for byen. Hue har en stasjon på jernbanelinjen mellom nord og sør i landet.

Kultur og kunnskap

Byen er omgitt av murer og graver. Midt i byen ligger det keiserlige palasset (Dai Noi), som ble oppført i perioden 1802 til 1820, med blant annet store hager og flere pagoder. I 1993 ble Hues historiske byggverk og monumenter oppført på UNESCOs verdensarvliste. Hue var det første stedet i Vietnam på denne listen.

I byen er det et historisk museum, et museum for kongelige antikviteter og et museum for Ho Chi Minh.

Hue universitet ble grunnlagt i 1957. I byen er det også et universitet for pedagogikk.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg