Faktaboks

Hue
Huê fransk Hué
Hue

Citadellet i Hue med de mange templene og keiserlige bygninger står på UNESCOs liste over verdens kultur- og naturarv. På bildet sees mottakelsespalasset til en av de gamle keisere. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Hue
Av /KF-arkiv ※.

Hue er en by i det sentrale Vietnam, 700 kilometer sør for Hanoi og 1100 kilometer nord for Ho Chi Minh-byen. Elven Song Huong (også kjent som Parfymeelven) renner gjennom byen, åtte kilometer fra utløpet i Sør-Kina-havet. Byen har 455 230 innbyggere (2018).

Historikk

Hue var i perioden 1738–1775 hovedstad i Annam. Under dynastiet Nguyen fra 1802 til 1945 var byen hovedstad i hele Vietnam og landets politiske, religiøse og kulturelle senter.

Hue ble sterkt skadet under Vietnamkrigen, spesielt under Tet-offensiven i 1968.

Næringsliv og transport

Hue er et handelssenter. Den industrielle virksomheten omfatter blant annet silke- og bomullsindustri og rismøller. Turisme er en viktig næringsgren. Det er en internasjonal flyplass sør for byen. Hue har en stasjon på jernbanelinjen mellom nord og sør i landet.

Kultur og kunnskap

Byen er omgitt av murer og graver. Midt i byen ligger det keiserlige palasset (Dai Noi), som ble oppført i perioden 1802 til 1820, med blant annet store hager og flere pagoder. I 1993 ble Hues historiske byggverk og monumenter oppført på UNESCOs verdensarvliste. Hue var det første stedet i Vietnam på denne listen.

I byen er det et historisk museum, et museum for kongelige antikviteter og et museum for Ho Chi Minh.

Hue universitet ble grunnlagt i 1957. I byen er det også et universitet for pedagogikk.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg